Foto: Marco Borggreve

Lars Wouters van den Oudenweijer, klarinet
Timora Rosler, cello
Hans Eijsackers, piano


Concert is geannuleerd vanwege verlengde Corona maatregelen


Programma

Ludwig van Beethoven (1770-1827) – Trio in Bes opus 11

  • Allegro con brio
  • Adagio
  • Tema. Pria ch’io l’impegno. Con variazioni

Alexander von Zemlinsky (1871-1942) – Trio in d opus 3

  • Allegro ma non troppo
  • Andante
  • Allegro

Johannes Brahms (1833-1897) – Trio in a opus 114

  • Allegro
  • Adagio
  • Andantino grazioso
  • Allegro

De unieke bezetting van klarinet, cello en piano hebben vele componisten doen inspireren in het schrijven voor deze prachtige samenstelling. De inmiddels ouder geworden Johannes Brahms hoorde in 1894 het trio van de jonge Alexander von Zemlinsky tijdens een compositiewedstrijd en Brahms was als jury voorzitter lovend over dit uiterst lyrische romantische werk. Zelf schreef hij kort ervoor (1891) een ‘Klarinettentrio’ en deze kwam tot stand omdat hij de klarinettist Richard Mühlfeld kort ervoor had gehoord. Deze klarinettist, met zijn zangerige toon, inspireerde Brahms in het schrijven van maar liefst twee Sonates, een klarinetkwintet en dit trio. De jonge Beethoven schreef in Wenen een trio en deze kreeg al snel de bijnaam het ‘Gassenhauer‘ trio. De componist gebruikte namelijk voor het laatste deel een bekend wijsje uit een populaire komedie uit die tijd en deze melodie hoorde men toen vaak gezongen en gefloten in de straten van Wenen.


Biografie

Lars Wouters van den Oudenweijer studeerde bij Walter Boeykens aan het Rotterdams Conservatorium en vervolgde zijn studie bij Charles Neidich aan The Juilliard School te New York. Hij behaalde eerste prijzen bij diverse internationale concoursen. In 1999 debuteerde hij succesvol in het Concertgebouw te Amsterdam in de serie ‘Jonge Nederlanders’ en verzorgde in de ‘Rising Stars’ Concertserie solo optredens in New York en op de grote Europese concertpodia. Hij wordt gezien als een internationaal veelzijdige klarinettist. Als solist speelde hij met diverse orkesten in binnen- en buitenland zoals, Rotterdams Philharmonisch Orkest, Radio Kamer Filharmonie, Amsterdam Sinfonietta, Het Gelders Orkest, Philharmonie Zuid-Nederland, Het Noord Nederlands Orkest en Het Orkest van het Oosten. Hij speelt regelmatig kamermuziek met strijkkwartetten en ensembles zoals Ebène, Danèl, Auryn en Altenberg Trio Wien. Hij kreeg in 2003 de Edison voor zijn debuut cd in de categorie ‘Young Masters’. Zijn verschillende opnames voor Challenge Records en Naxos werden internationaal met lovende kritieken ontvangen. Zijn opname met werk van J. MacMillan werd bekroond met de ‘Five Star Concerto Choice’ in de BBC Music Magazine. Als hoofdvakdocent is hij verbonden met het AMPA te Tilburg.

Foto: Annelies van der Vegt

De Israëlische/Nederlandse celliste Timora Rosler won in 1996 de eerste prijs op de Stuttgart International Cello Competition. In 1997 werd haar de Vriendenkrans van het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam uitgereikt. Door de jury werd zij als volgt geprezen: “Timora Rosler bezit een innemend talent, intieme uitdrukking, virtuositeit en een natuurlijk gevoel voor de compositie… Haar interpretatie is uitzonderlijk fascinerend.” Een jaar later won ze een speciale prijs voor haar interpretatie op de XI. International Bach Competition in Leipzig. Rosler was te horen tijdens Concerten in Europa, de Verenigde Staten, Canada, Argentinië en Israël. Als soliste trad ze op met verschillende orkesten, zoals Vlaamse Radio Orkest o.l.v. Martyn Brabbins, Philharmonia of the Nations o.l.v. Justus Frants, Janácek Philharmonic, Grazioso Chamber Orchestra of the Hungarian National Philharmonic, Slowaaks Sinfonietta, Donetsk Philharmonic, National Symphony of Ukraine, Israel Sinfonietta Beer-Sheva, Haifa Symphony Orchestra, Camerata Antonio Lucio en Eastern Connecticut Symphony Orchestra. Rosler heeft diverse cd-opnames op haar naam staan, meest recente: Beethoven- alle werken voor cello & piano samen met pianiste Klára Würtz, uitgebracht door Brilliant Classics. Ook als kamermusicus is zij bijzonder actief, zij maakt deel uit van het Serafino Strijktrio. Rosler is hoofdvakdocent aan het Conservatorium van Utrecht en bespeelt een Thomas Dodd cello uit 1800.

Hans Eijsackers studeerde onder meer bij Gérard van Blerk, Jan Wijn en György Sebök. Na het conservatorium van Amsterdam werd hij uitgenodigd te komen studeren aan de European Mozart Academy in Kraków, waaruit optredens voortvloeiden in Budapest, Zuidoost-Azië, Cornwall en New York. Hij was onder meer prijswinnaar bij het Prinses Christina Concours en het Europees Pianoconcours in Luxemburg. Tevens ontving hij tweemaal de Zilveren Vriendenkrans van het Concertgebouw. Hij was jarenlang docent duoklas en kamermuziek aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en is sinds 2013 is aangesteld als Professor Liedgestaltung aan de RobertSchumann Hochschule te Düsseldorf. Daarnaast treedt hij veelvuldig op als solist, kamermusicus en liedbegeleider. Hij werkte onder meer samen met de dirigenten Otto Tausk, Gordan Nicolic en Yannick Nézet-Seguin. Hans is een graag gehoorde gast bij het Danube Music Festival, het Festival van Dubrovnik, het Internationaal Liedfestival Zeist en de kamermuziekfestivals in Delft en Den Haag. Hij is een veelgevraagd liedbegeleider, hij treedt veelvuldig op met Christianne Stotijn en Henk Neven. Samen met Henk Neven won hij in mei 2008 de Mees Pierson Prijs. Tegenwoordig is hij artistiek directeur van het Internationaal Studenten LiedDuo Concours in Groningen.

Voor het bestellen van toegangskaarten: www.hetpark.nl


Video fragment