Foto: Merlijn Doomernik

Pieter Wispelwey, cello
Paolo Giacometti, piano


In verband met het verbod vanuit de overheid op evenementen op locaties waar meer dan honderd mensen komen, zullen t/m 1 juli voorstellingen in Het Park NIET doorgaan.
Hieronder valt ook het concert van Pieter Wispelwey & Paolo Giacometti op zondag 19 april.

We weten nog niet tot hoelang deze situatie gaat duren en of dit concert naar een andere datum wordt verplaatst. Zodra hierover meer bekend is dan laten wij u dit weten.


Programma

Johann Sebastian Bach (1685-1750)Suite nr. 1 voor cello solo in G BWV 1007

  • Prélude
  • Allemande
  • Courante
  • Sarabande
  • Menuett I
  • Menuet II
  • Gigue

Ludwig van Beethoven (1770-1827)Sonate nr. 1 in F opus 5/1

  • Adagio sostenuto-Allegro
  • Rondo. Allegro vivace

Johann Sebastian Bach (1685-1750)Prélude en Fuga in A (uit: ‘Das wohltemperierte Klavier deel 1’)

Ludwig van Beethoven (1770-1827)Sonate nr. 3 in A opus 69

  • Allegro ma non tanto
  • Scherzo. Allegro molto
  • Adagio cantabile-Allegro vivace

Biografie

Cellist Pieter Wispelwey behoort tot de eerste generatie cellisten die zowel de moderne als de barokcello meester zijn. Zijn repertoire reikt van Bach tot Schnittke, Elliot Carter en speciaal voor hem geschreven composities. Bij de ontwikkeling van zijn muzikale persoonlijkheid werd begeleid door verschillende grootheden: als Dicky Boeke en Anner Bijlsma (Amsterdam). Later door Paul Katz (USA) en William Pleeth in (UK).

Hoogtepunten vormen een project rondom de aan Rostropovitch gewijde celloconcerten met verschillende Australische symfonieorkesten, een tournee met het São Paulo Symphony Orchestra en uitvoeringen van de complete celllowerken van Beethoven met fortepianist Kristian Bezuidenhout, in het Konzerthaus Wenen, Wigmore Hall Londen en het Concertgebouw Brugge. Nog in kamermuziek verband (solo of met pianisten als Paolo Giacometti of Cedric Tiberghien) speelde hij in Parijs (Louvre), Londen (LSO St. Lukes, Wigmore Hall), Boston (Celebrity Series), Tokyo (Topan Hall), Beijing (National Performing Arts Centre) en Athene (Megaron Hall). Met Quartet Lab – het ensemble dat hij met Patricia Kopatchinskaja, Pekka Kuusisto en altviolist Lilli Maijala – trad hij inmiddels op in Flagey (Klara-festival) en bij het FvF Vlaams-Brabant.

Door zijn terugkerende optredens in Londen (Wigmore), Parijs (Châtelet, Louvre), Amsterdam (Concertgebouw, Muziekgebouw), Berlijn (Konzerhaus), Milaan (Societta del Quartetto), Buenos Aires (Teatro Colon), Sydney (The Utzon Room), Los Angeles (Walt Disney Hall) en New York (Lincoln Center) heeft Pieter Wispelwey een reputatie opgebouwd als een van de meest charismatische musici van zijn generatie. Ook in België waar hij regelmatig met orkest, in kamermuziekverband of solo, in deSingel, Flagey, Bozar, Concertgebouw Brugge, de Bijloke,
CC Hasselt, Amuz als in het kader van het Festival van Vlaanderen Gent, Kortrijk en Leuven en Festival de Wallonië optreedt, geniet hij grote bekendheid. Ook onlangs gooide hij hoge ogen in werken voor koor en cello (Vlaams Radio Koor olv Hervé Niquet) en in een avondvullend programma gewijd aan Sofia Goebaïdoelina (samen met het Agartha Duo) bij Novecento Leuven en Amuz.

Hij soleerde met het Boston Symphony Orchestra, Dallas Symphony Orchestra, NHK Symphony Orchestra, Yomiuri Nippon, Tokyo Philharmonic, Sydney Symphony Orchestra,   London Philharmonic Orchestra, Hallé Orchestra, BBC Symphony Orchestra, Orchestra of the Age of Enlightenment, Academy of Ancient Music, Gewandhaus Orchester Leipzig, Danish National Radio Symphony, Budapest Festival Orchestra, Camerata Academica Salzburg , Rotterdams Philharmonisch etc… en werkte samen met dirigenten als Ivan Fischer, Esa-Pekka Salonen, Herbert Blomstedt, Yannick Nézet-Séguin, Jeffrey Tate, Kent Nagano, Sir Neville Marriner, Philippe Herreweghe, Vassily Sinaisky, Vladimir Jurowski, Paavo Berglund, Louis Langrée, Marc Minkowski, Ton Koopman en Sir Roger Norrington.

Voor meer informatie: www.pieterwispelwey.com

Pianist Paolo Giacometti, geboren in Milaan in 1970, woont sinds zijn eerste levensjaar in Nederland waar hij bij Jan Wijn aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam, in 1995 met de hoogste onderscheiding afstudeerde. Ook Gyorgy Sebök was een belangrijke inspirator en is van grote invloed geweest op zijn muzikale ontwikkeling. Veelvuldig Prijswinnaar soleerde hij in geen tijd met bekende orkesten onder leiding van vooraanstaande dirigenten als Frans Brüggen, Jaap van Zweden, Laurent Petitgirard, Kenneth Montgomery en Michel Tilkin. Zijn liefde voor de kamermuziek leidde tot een succesvolle samenwerking met coryfeeën als Pieter Wispelwey, Gordon Nikolich, Alois Brandhofer, Janine Jansen en Bart Schneemann. Meer recent richtte hij samen met violiste Candida Thompson en celliste Xenia Jankovic het Hamlet Pianotrio op.
Na een eerste succesvolle aan Mendelssohn gewijde CD, heeft het Hamlet Pianotrio ondertussen ook Beethovens Geistertrio voor het label Channel Classics ingespeeld.
Paolo Giacometti concerteert wereldwijd als solist en als kamermusicus, zowel op authentieke als op moderne instrumenten, dit op vooraanstaande podia als het Concertgebouw (Amsterdam), Teatro Colon (Buenos Aires), Wigmore Hall (London), Théâtre du Châtelet (Parijs), Concertgebouw (Brugge), Flagey Brussel, Seoul Arts Centre (Zuid-Korea), Konzerthaus Wien. De voorbij maanden gaf hij solorecitals in prestigieuze zalen te Rio de Janeiro, Saõ Paulo.
In kamermuziekverband was hij te gast bij de Stadspodia Leiden, Flagey Brussel, LMMC Montreal om er maar een paar te noemen. Ook dit seizoen, zal hij als solist dan wel in kamermuziekverband naar alle windstreken trekken.
Als solist, neemt hij exclusief voor het label Channel Classics op. Zijn indrukwekkende discografie is toegejuicht door de internationale pers. Zijn opnames behelzen onder meer het complete piano oeuvre van Rossini, een opmerkelijk project dat in 1998 van start is gegaan en in april 2007 is voltooid met de achtste cd. Voor de derde opname van deze serie is Paolo Giacometti onderscheiden met de Edison Klassiek 2001. Zijn opname van Schumann’s Humoreske, Fantasiestücke en Toccata kreeg de onderscheiding ‘Benchmark and Performance of Outstanding Quality’ van de BBC music magazine. Die met de pianoconcerten van Schumann en Dvorák werden geprezen door Gramophone als “…one of the best concerto disks I have heard in a long while…”. Ook zijn solo CD met o.m. Schumann’s Davidbundlertänze werd wereldwijd met lof ontvangen. Ten slotte genoot zijn cd waarbij hij dezelfde werken van Maurice Ravel zowel op historische (Erard) als op moderne vleugel(Steinway) een indrukwekkende belangstelling.
De Schubert CD-opname die Paolo Giacometti met Pieter Wispelwey opnam werd bekroond met de Choc du Monde de la Musique en een 10 van het tijdschrift Luister. Hun CD-opname met werken van Chopin, Fauré en Poulenc, werd dan weer onderscheiden met een Diapason d’or. Momenteel neemt het duo Wispelwey-Giacometti een serie van 6 cd’s met ijzersterk en verrassend repertoire rondom de duo’s van Schubert en Brahms, voor het label Evil Penguin op.
Paolo Giacometti is tevens toegewijd professor aan de Robert Schumann Hochschule in Düsseldorf.

Voor meer informatie: www.giacometti.nl


Video fragmenten