w_laurens_woudenberg
Laurens Woudenberg

Laurens Woudenberg, hoorn
Joanna Wronko, viool
Frank van de Laar, piano


Datum: 11 december 2016
Tijd: 11.30 uur


Programma

Johannes Brahms (1833-1897) – Scherzo in c, WoO 2 voor viool en piano

Robert Schumann (1810-1856) – Adagio & Allegro in As, opus 70 voor hoorn en piano

Ernst von Dohnányi (1877-1960) – Sonate in cis, opus 21 voor viool en piano

Ernst von Dohnányi  – uit Ruralia hungarica opus 32c

  • Andante alla Zingaresca, voor viool en piano

Johannes Brahms (1833-1897) – Hoorntrio in Es, opus 40

  • Andante-Poco più animato
  • Scherzo. Allegro-Molto meno allegro
  • Adagio mesto
  • Finale. Allegro con brio

Biografie

Laurens Woudenberg, geboren in Den Haag (1982), is sinds 2012 solo hoornist bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Hij studeerde in Den Haag aan het Koninklijk Conservatorium bij Hans Dullaert en Herman Jeurissen en kreeg masterclasses van Ab Koster en Peter Damm.
Vanaf 2006 werkte hij 6 jaar bij Het Gelders Orkest, waarvan het laatste jaar als solohoornist.
Naast zijn werk in het orkest speelt hij regelmatig ensemble- en kamermuziek, onder meer met Camerata RCO en RCO Brass, op podia in binnen- en buitenland.
Dit voorjaar maakt hij zijn debuut als solist bij zijn eigen Concertgebouworkest in het 2e hoornconcert van Mozart. Later in het seizoen staat een portretconcert rondom Laurens Woudenberg in de kamermuziekserie ‘Close-up’ in de kleine zaal van het Concertgebouw geprogrammeerd.

Joanna Wronko
Joanna Wronko

De violiste Joanna Wronko werd in 1980 geboren in Lodz (Polen). Zij studeerde in Freiburg bij Magdalena Rezler en Wolfgang Marschner, waar zij in 2004 haar diploma behaalde. Zij rondde haar solistenopleiding af bij Kolja Blacher in 2008 met een uitvoering van Bartoks Vioolconcert nr 2 met het Hamburg Symphonie Orkest. Tijdens de Holland Music Sessions won zij de New Master on Tour-prijs, het startschot voor een grote internationale tournee. Zo werd zij uitgenodigd om op te treden in het Rudolfinum in Praag, de Estonia Concert Hall in Tallinn, de Slovaakse Philharmonie in Bratislava en de Sibelius Academie in Helsinki. In 2007 maakte zij haar debuut in het Concertgebouw in Amsterdam.
In 2009 maakte zij samen met de pianist Frank van de Laar haar debuut-cd, The French Polish album, uitgebracht op het Duitse label Ars Musici. Het Duitse muziektijdschrift Ensemble prees de rijke kleurschakering van hun toon en roemde hun geweldige interpretatie evenals hun vermogen om hun gehoor te inspireren, sprekend van een “fascinerende opname”. Ook het VPRO-programma Vrije Geluiden was onder de indruk van deze opname en nodigde Joanna Wronko uit voor een optreden. De Volkskrant plaatste de cd in de top 10 van 2009.
Joanna Wronko ontving de Europese Cultuur Prijs van Stichting Pro Europe en was prijswinnares bij de 9de Internationale Yfrah-Neaman Vioolcompetitie 2003. Diverse muziekfestivals hebben Joanna Wronko uitgenodigd om op te treden, waaronder het Internationale
Muziekfestival van Vladimir Spivakov in Colmar in Frankrijk, Keshet Eilon in Israel, het Schleswig-Holstein Muziekfestival in Duitsland, het Stift Festival in Nederland, de Gustav Mahler Academie Ferrara in Italië, het Arosa Festival en Boswil Festival in Zwitserland. Ze heeft deelgenomen aan een groot aantal masterclasses, gegeven door Zakhar Bron, Herman Krebbers, Gerhard Schulz, Pierre Amoyal, Ida Haendel, Leonidas Kavakos en Ivry Gitlis.
Momenteel bespeelt zij een kostbare Giuseppe Rocca viool, in 1855 gebouwd in Turijn. Dit instrument werd haar ter beschikking gesteld bij wijze van erkenning van haar solistische prestaties.

Frank van de Laar
Frank van de Laar

Frank van de Laar werd in 1965 te Laren geboren. Op tienjarige leeftijd begon hij zijn pianostudie die hij in 1989 aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam bij Jan Wijn afsloot met de hoogst denkbare onderscheiding.
Hij vervolgde zij studie in Hannover bij Prof. Karl-Heinz Kämmerling en in Amsterdam bij Naum Grubert.
In 1987 won hij de derde prijs op het Internationale Brahms Concours te Hamburg en in 1988 behaalde hij de eerste prijs op het Postbank-Sweelinck concours en debuteerde in datzelfde jaar in de grote zaal van het Concertgebouw.
Sindsdien volgden optredens in binnen- en buitenland elkaar in hoog tempo op en werden door pers en publiek warm onthaald. Hij concerteerde in bijna alle landen van Europa, in Amerika en Azië waarbij vele prijzen en onderscheidingen hem ten deel vielen.
Zijn repertoire omvat de gehele periode van Bach tot heden, waarbij ook minder bekende oude en nieuwe meesterwerken een interessante rol spelen.
Bovendien is hij zeer actief op het gebied van de kamermuziek.
Talloze radio- en televisieopnamen legden zijn uitvoeringen vast en meer dan 20 compact discs verschenen inmiddels van zijn hand.
Thans is hij als hoofdvakleraar verbonden aan de conservatoria van Arnhem en Zwolle.