Foto: Dana van Leeuwen

Lucie Horsch – blokfluit
Alexandra Nepomnyashchaya – klavecimbel


Datum: 6 februari 2022
Tijd: 11.30 uur
Locatie: Het Park, Othellozaal

Voor het bestellen van toegangskaarten: hetpark.nl


Programma:

C. Dieupart

Suite nr. 5 in F

Ouverture – Allemande – Courante – Sarabande – Gavotte – Menuet en rondeau – Gigue

J. Hotteterre

Selectie preludes uit ‘L’Art de Préluder’ (solo blokfluit)

F. Couperin

Quatrième Concert Royal

  • Prélude
  • Allemande
  • Courante Françoise
  • Courante à L’Italien
  • Sarabande
  • Rigaudon
  • Forlane/Rondeau

C. Balbastre

La Malesherbe

  • Ariette Gracieuse (uit Pièces de Clavecin)
    (solo klavecimbel)

J.B. de Boismortier

Sonate in e opus 91 nr. 4

  • Gayement
  • Gracieusement
  • Gayement

Pauze

G.P. Telemann

Fantasia nr. 9 in G

Sonate in C TWV41:C5

  • Adagio/Allegro
  • Larghetto
  • Vivace

J.C.F. Fischer

Chaconne in F (solo klavecimbel)

J.S. Bach

Sonate in b BWV 1030

  • Andante
  • Largo e dolce
  • Presto

Biografie:

Lucie Horsch is op haar twintigste al een veelgevraagd solist in binnen- en buitenland. Ze groeide op in een muzikale familie en kreeg vanaf haar vijfde blokfluitles. Met een tv-optreden tijdens het AVRO Kinderprinsengrachtconcert verwierf ze nationale bekendheid. Twee jaar later begon ze haar studie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Walter van Hauwe.
Lucie is ook een getalenteerde pianiste en studeert piano bij Jan Wijn. Verder was ze zeven jaar lang lid van het Nationaal Kinderkoor.

In 2013 werd Lucie na een live televisieoptreden bij “De Avond van de Jonge Musicus” verkozen om Nederland te vertegenwoordigen tijdens de finale van “Eurovision Young Musician” in Keulen. Ook soleerde zij met het Nederlands Blazersensemble tijdens het officiële afscheid van koningin Beatrix in Ahoy, eveneens live uitgezonden op TV. In 2016 won Lucie de prestigieuze Concertgebouw Young Talent Award die haar werd uitgereikt in aanwezigheid van Sir John Eliot Gardiner.

In juni 2020 werd haar de Nederlandse Muziekprijs uitgereikt als een van de jongste winnaars van deze prijs. “Bij Lucie Horsch ziet men een zeldzame eenheid tussen musicus en instrument,” aldus de jury. “Een optreden van haar kenmerkt zich door een hoge mate van muzikale concentratie, een hoorbaar uitgebalanceerde techniek en intens, overrompelend spel. Lucie Horsch is een musicus met een klein instrument, een grote ambitie en een inspirerende en brede blik. Dit biedt uitzicht op een grootse carrière en een sterk internationaal georiënteerde muzikale toekomst.” 

Lucie vormt een duo met de Franse luitist Thomas Dunford. Samen speelden ze al concerten in de Philharmonie in Essen, het Brucknerhaus in Linz en de Auditori in Girona. Aankomend seizoen zullen ze onder meer optreden in de Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam en de Wigmore Hall in Londen. Een andere duopartner van Lucie is de klaveciniste Alexandra Nepomnyashchaya. Lucie was te horen op festivals zoals het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht, het Grachtenfestival in Amsterdam, het Internationaal Kamermuziek Festival Schiermonnikoog en verder op het Budapest Spring Festival, de Festspiele MecklenburgVorpommern, de MDR Musiksommer, het Hindsgavl Festival in Denemarken en de Musiksommer am Zürichsee in Zwitserland.

Lucie Horsch heeft een exclusief platencontract bij prestigieuze label Decca Classics in Londen. Over haar debuut CD met werken van Vivaldi schreef de BBC Music Magazine: “Fearsome virtuosity and superb technique. A disc to buy and display in years to come as the start of a distinguished career”. De NRC schreef: “Overrompelend speelplezier, ontroerend pure klank”. Voor deze opname ontving Lucie de Edison Klassiek in de categorie “Het debuut”.
Het commentaar van de jury luidde: “Door de blokfluit van Lucie Horsch klinkt Vivaldi’s muziek afwisselend speels, levenslustig, intens, melancholiek, ernstig, duister en melodieus. Ongeveer zoals het leven zelf. Vanaf de eerste noten voel je dat Horsch met huid en haar in de muziek is opgegaan.”

In februari verscheen haar tweede album ‘Baroque Journey’ bij Decca, opgenomen in samenwerking met de Franse luitist Thomas Dunford en de Academy of Ancient Music, met wie ze een tournee maakte door Engeland en Nederland. Dit album werd bekroond met de prestigieuze Opus Klassik Award. Samen met Kian Soltani heeft Lucie bovendien voor Deutsche Grammophon de eerste opname gemaakt van Leonard Bernsteins “Variations on an Octatonic Scale”.

Lucie heeft samengewerkt met orkesten als het Orkest van de Achttiende Eeuw, het Residentie Orkest, het Gelders Orkest en het Staatsorchester Kassel. Ook heeft ze opgetreden met onder meer het Los Angeles Chamber Orchestra, het Manitoba Chamber Orchestra en de Hongkong Philharmonic Orchestra. Dit seizoen verscheen Lucie op het Festival Oude Muziek in Utrecht samen met B’Rock Orchestra, waarmee ze vervolgens een concerttournee door Japan maakte. Binnenkort zal ze in Zweden met het Uppsala Chamber Orchestra een werk van de componist Erkki-Sven Tüür uitvoeren.
Lucie speelt op blokfluiten gebouwd door Seiji Hirao, Frederick Morgan, Stephan Blezinger en Jacqueline Sorel, mede dankzij de steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Voor meer informatie: luciehorsch.nl

Foto: Ula Wiznerowicz

Alexandra Nepomnyashchaya werd in 1986 in Moskou geboren. Op 4-jarige leeftijd begon ze te studeren aan de Gnessin Special Music School in Moskou. Haar docenten waren L. Grigoryeva en I. Alterman (piano) en O. Martynova (klavecimbel).

In 2004 vervolgde Alexandra haar studie aan het Nationaal Tchaikovsky Conservatorium in Moskou, waar ze klavecimbel en fortepiano studeerde bij O. Martynova en orgel bij A. Shmitov.
Sinds september 2010 studeerde Alexandra voor haar Masters Degree aan het Conservatoriun van Amsterdam bij Menno van Delft en Richard Egarr, waar ze in 2013 haar Master Diploma behaalde. Daarna studeerde Alexandra aan de Hochschule für Musik und Theater München bij Prof.Christine Schornsheim waar ze in 2015 haar Solisten Diploma behaalde.

In februari 2010 won Alexandra de eerste prijs op het Volkonsky Internationaal Clavecimbel concours in Moskou. Ze is eveneens een laureaat van de Austria Barock Akademie (2005, 1ste prijs), het klavecimbel concours Sint-Petersburg (2007, 1ste prijs), het Moskou orgel concours (2007, 3e prijs) en het “A Tre” kamermuziek concours in Trossingen (2009, 3e prijs).
In 2009 bracht het Caro Mitis label haar debuut-CD uit met sonates van Mozart voor piano en viool met de violist Sergei Filchenko.

Alexandra speelt als solist en kamermusicus in Rusland (Moskou, Sint Petersburg en Nizhniy Novgorod concerthuizen) en Europa (Amsterdam Concertgebouw, Centre Baroque de Versailles, Musee des Beaux-Arts de Tours, Renaissance Library of Florence, Utrecht Early Music Festival, Hong Kong Arts Festival).
Tijdens de Prague Spring International Music Competition in mei 2012 won Alexandra de eerste prijs, de prijs voor de beste uitvoering van het opdrachtwerk en een speciale prijs van de Martinu-stichting. In juli 2014 won ze de derde prijs op het Internationale Bach Concours in Leipzig.

Voor meer informatie: alexandra-nepomnyashchaya.com


Video fragmenten: