Amatis Piano Trio

Amatis Piano Trio
Foto: Marco Borggreve

Mengjie Han, piano
Lea Hausmann, viool
Samuel Shepherd, cello


Datum: 17 september 2017
Tijd: 11.30 uur


Programma

Joseph Haydn (1732-1809) – Pianotrio in E Hob XV 28

  • Allegro moderato-Allegretto
  • Allegro

Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847) – Pianotrio nr. 1 in d opus 49

  • Molto allegro ed agitato
  • Adante con moto tranquillo
  • Scherzo. Leggiero e vivace
  • Finale. Allegro assai appassionato

Joseph Suk (1874-1934) – Elegie opus 23

Dmitri Sjostakovitsj (1906-1975) – Pianotrio nr. 2 in e opus 67

  • Andante-Moderato
  • Allegro non troppo
  • Largo
  • Allegretto-Adagio

Biografie

“The Amatis Piano Trio is an outstanding ensemble on their way to establishing a great international career” – Prof. Daniel Hope (Beaux Arts Trio)

Het Amatis Piano Trio ontstond in 2013 tussen drie musici van verschillende oorsprong, maar met hetzelfde doel: Om samen de wonderen van het piano trio repertoire te ontdekken en op het hoogste niveau uit te voeren. De Nederlandse pianist Mengjie Han, Duitse violiste Lea Hausmann en Britse cellist Samuel Shepherd troffen elkaar in de straten van Amsterdam, waarna al snel een hechte samenwerking ontstond. Sindsdien treden ze op in zowel binnen- als buitenland, met muziek van de Weense klassieken tot aan de hedendaagse avant-garde.

Kort na hun oprichting won het Amatis Trio de publieksprijs in het Grachtenfestival Conservatorium Concours, wat de deur opende naar vele concerten op locaties door heel Nederland. Ze werden verkozen als een van vier trio’s die werden toegelaten om deel te nemen aan de prestigieuze International Chamber Music Academy in Trondheim, Noorwegen. Daar werkten ze met beroemde musici zoals Daniel Hope, Miguel da Silva en Hatto Beyerle.

Hun eerste internationale succes kwam toen ze de jongste finalisten ooit werden op het Internationaler Wettbewerb ‘Franz Schubert und die Musik der Moderne’ 2015 in Graz, Oostenrijk. Als gevolg werden ze uitgenodigd om deel te nemen aan de Beethoven Masterclass in Bonn, Duitsland, waar ze werkten met Trio Jean Paul. Kort daarna wonnen ze ook de prestigieuze Parkhouse Award in Londen, met concerten in St. John Smith’s Square en Conway Hall in Londen als gevolg.
Tot de andere hoogtepunten van het afgelopen seizoen behoren o.a. concerten in Wigmore Hall London, Koninklijk Concertgebouw en Beethoven-Haus Bonn. Ook traden ze op tijdens befaamde festivals als het Salzburger Festspiele, Grachtenfestival Amsterdam, Wimbledon Music Festival London, en Janine Jansen’s Kamermuziekfestival in Utrecht.
Komend seizoen zullen ze ook te horen zijn in Azië en de Verenigde Staten.

Het Amatis Trio werd genomineerd voor het Dutch Classical Award. Hierdoor waren ze te horen in elf concertzalen in Nederland. Ook treden ze regelmatig op voor radio en televisie. Het trio heeft de Nederlandse Piano Trio Compositie Prijs beschikbaar gesteld voor jonge componisten, waarvan het winnende werk tijdens de tour te horen is.
Het trio studeert momenteel aan de Universität Mozarteum in Salzburg, Oostenrijk, waar ze les krijgen van befaamde musici als Lukas Hagen, Rainer Schmidt, Wolfgang Redik en Imre Rohmann. Daarnaast volgden ze masterclasses bij o.a. Menahem Pressler, Anner Bylsma, Daniel Hope, Ib Hausmann en Fabio Bidini.
Het Amatis Piano Trio behoort sinds 2015 tot de European Chamber Music Academy.


Video fragmenten(Bron: YouTube)