Trio 42Remy van Kesteren, harp
Merel Vercammen, viool
Ties Mellema, saxofoon


Locatie: Schouwburg Het Park
Datum: 11 januari 2015
Tijd: 11.30 uur


Programma

“trio42 bestrijdt de crisis”

Zingen op je instrument is het hoogste wat een musicus kan nastreven. Het is een levenslange zoektocht naar de menselijke stem in het hout, de snaren en het koper. Daarom gaat trio42 de ultieme uitdaging aan: een romantisch liedprogramma.
Tussen prachtige nieuwe arrangementen van Debussy, Ravel, Weil en Schubert spelen zij ook op ingenieuze wijze samen met fenomenale stemmen uit het verleden. Componisten van nu maken nieuwe begeleidingen voor trio42 en geven zo de stemmen van weleer een nieuwe jas. Uit een platenspeler midden op het podium klinken als rode draad door het programma de hemelse klanken van o.a. Maria Callas en Elly Ameling, die live in duet gaan met trio42. De ultieme samenzang van oud en nieuw!


Biografie

trio42 is een nieuw Nederlands kamermuziekensemble. In de unieke combinatie van harp, viool en saxofoon geven de drie jonge en zeer talentvolle musici Remy van Kesteren, Merel Vercammen en Ties Mellema de kamermuziek een nieuwe en verfrissende impuls met samenspel waar de passie en het plezier vanaf spatten. De drie musici, als solisten op jonge leeftijd al winnaars van belangrijke (inter)nationale prijzen, hebben elkaar gevonden in een zoektocht naar repertoire voor deze onbekende, maar verrassend mooie samenstelling, dat door hun enthousiaste presentatie voor een breed publiek toegankelijk is. Ze spelen op vele podia en festivals zoals het Internationaal Kamermuziek Festival van Janine Jansen, de NJO Muziekzomer en de Zeister Muziekdagen. Omdat er (nog) geen originele werken voor deze bezetting geschreven zijn, zoeken en arrangeren de musici alle muziek zelf. Dit maakt dat zij vanaf het begin af aan diep bij de muziek betrokken zijn. Het is één van de fundamenten voor het unieke geluid en samenspel. Bovendien zal het publiek verrast worden door iets wat het nog nooit gehoord heeft!

Remy van Kesteren, in december 2009 uitgeroepen tot Jong Muziektalent van het jaar, is één van de grootste harptalenten van dit moment. Hij is zowel nationaal als internationaal winnaar van prestigieuze prijzen en concoursen, speelde op vijftienjarige leeftijd in Carnegie Hall te New York en maakte een jaar later zijn debuut in de grote zaal van het Concertgebouw van Amsterdam. Inmiddels geeft hij vele concerten, als solist, met orkest en in kamermuziekensembles. In maart 2010 vond bovendien met groot succes het eerste Dutch Harp Festival plaats, een internationaal concours en festival waarvan Remy oprichter en artistiek leider is. Daarnaast was hij Artist in Residence van de NJO Muziekzomer 2011. Remy is drieëntwintig jaar en volgt op dit moment een masteropleiding bij Erika Waardenburg aan het conservatorium van Amsterdam en bij Isabelle Moretti aan het conservatorium van Parijs.

Merel Vercammen is een zeer talentvol violiste. In 2009 won zij de eerste prijs op het Nationaal Concours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland. Bovendien werd haar op dit concours de prijs voor de beste uitvoering van een Nederlands werk uitgereikt. Ze treedt op in binnen- en buitenland, met concerten in o.a. Frankrijk, Zwitserland, België, Duitsland, Zweden, Tunesië en Denemarken. In januari 2010 soleerde Merel met het Contemporary Ensemble van het Utrechts Conservatorium. Ze volgde masterclasses bij Vera Beths, Elizabeth Wallfish, Phillipe Graffin, Gernot Winischhofer, Alexander Vinnitzky, Valery Oistrach, Liviu Prunaru, Yayoi Toda, Josef Rissin, Lewis Kaplan en Daniel Hope. Ze bespeelt een P. Silvestre viool uit 1845, haar ter beschikking gesteld door een anonieme begunstiger. Merel is drieëntwintig jaar en rondt dit jaar haar bacheloropleiding af bij Jan Repko aan het Royal College of Music in London.

Ties Mellema studeerde cum laude af aan het Conservatorium van Amsterdam en is vaandeldrager van de nieuwe generatie saxofonisten in Nederland. Hij kan inmiddels bogen op een imposante solo-carrière en maakt al weer ruim 15 jaar deel uit van het roemruchte Amstel Quartet. Hij doceert in Tilburg aan de Fontys Hogeschool. Met het kwartet en als solist toerde hij in de loop der jaren de hele wereld over. Hij concerteerde met diverse grote orkesten, zoals bij voorbeeld in Venezuela met de tot de verbeelding sprekende dirigent Gustavo Dudamel en zijn Simon Bolivar Jeugdorkest. Ties is diverse malen onderscheiden en ontving als hoogste erkenning in 2010 de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs.

Voor meer informatie: www.trio42.nl

Videofragmenten

(Bron: YouTube)

Geef een reactie