Foto: Marco Borggreve

Ellen Corver, piano
Peter Brunt, viool
Larissa Groeneveld, cello


Datum: 17 maart 2019
Tijd: 11.30 uur


Programma

Ludwig van Beethoven (1770-1827)Pianotrio in Bes opus 11

 • Allegro con brio
 • Adagio
 • Tema. Pria ch’io l’impegno. Con variazioni

Oene van Geel (1973)Akhnaton

Bohuslav Martinu (1890-1959)uit Bergerettes:

 • Nr. 1 Poco allegro – Trio: Poco meno mosso
 • Nr. 3 Andantino – Trio: Moderato
 • Nr. 5 Moderato – Trio: Poco allegretto

Antonín Dvorák (1841-1904)Pianotrio ‘Dumky’ in e opus 90

 • Lento maestoso
 • Poco adagio
 • Andante
 • Andante moderato
 • Allegro
 • Lento maestoso

Biografie

In 1988 sloegen drie veelbelovende jonge solisten met een intense passie voor de kamermuziek de handen ineen om het Osiris Trio te vormen. Het pianotrio wist zich al snel te positioneren als een toonaangevend Nederlands ensemble door in rap tempo zowel de Nederlandse Philip Morris Finest Selection Award als de prestigieuze Kersjesprijs in de wacht te slepen. In 1997 deed het trio op uitnodiging van het Amsterdamse Concertgebouw mee aan de serie Rising Stars, en met concerten op belangrijke Europese podia en Carnegie Hall (New York) was dit het startpunt voor hun internationale carrière.

Het Osiris Trio onderscheidt zich door gedegen vakmanschap dat voortvloeit uit ruim 25 jaar toegewijd samenspel. In zijn uitvoeringen van de klassiekers van Haydn tot Sjostakovitsj weet het een fraaie balans te vinden tussen interpretatieve diepgang en onbevangen inspiratie. Daarnaast legt het zich toe op uitbreiding en vernieuwing van het trio-repertoire, wat tot uiting komt in avontuurlijke programmeringen met regelmatig ook nieuwe opdrachtwerken. Bij gelegenheid worden extra spelers uitgenodigd om kamermuziek voor een ruimere bezetting te kunnen uitvoeren. Het trio richt zich ook op nieuw en jong publiek door voor kinderen zijn repertoire te presenteren in de vorm van intrigerende theaterproducties.

Het trio was op vijf continenten te horen, met tournees naar onder meer de Verenigde Staten en Canada, concerten in heel Europa, en recentelijk een uitgebreide tournee naar China. Tweemaal werd het uitgenodigd om Koningin Beatrix te vergezellen bij een officieel staatsbezoek. De uitgebreide discografie omvat twee eeuwen trio-repertoire, met zeer goed ontvangen registraties van zowel klassieke als in opdracht geschreven nieuwe werken.

Het ensemble is regelmatig te gast bij het Orlando Festival in Limburg, waar het elk jaar kamermuziek uitvoert en ensembles coacht. Wat de spelers gemeen hebben, is de sterke gedrevenheid om hun verfijnd vakmanschap door te geven aan een nieuwe generatie trio-spelers. Alle drie zijn ze als hoofdvakdocent verbonden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, en gedrieën verzorgen zij bovendien het master hoofdvak pianotrio aan de conservatoria van Den Haag en Amsterdam. Als trio worden zij bovendien regelmatig uitgenodigd om masterclasses te geven aan verschillende buitenlandse conservatoria.

Voor meer informatie: www.osiristrio.com


Videofragmenten