Marietta Petkova

Marietta Petkova, piano


Datum: 13 november 2016
Tijd: 11.30 uur


Programma

J.S. Bach (1685-1750) – Sechs Kleine Präludien BWV 933-938
Alexander Skrjabin (1872-1915) – 10 Preludes uit opus 11
Sergej Rachmaninov (1873-1943) – 4 Preludes

    • opus 23 nr. 4 in D gr.t.
    • opus 23 nr. 5 in g kl.t.
    • opus 23 nr. 5 in G gr.t.
    • opus 23 nr. 7 in c kl.t.

Frédéric Chopin (1810-1849) – 24 Preludes opus 28 (integraal)


Biografie

Sterpianiste Marietta Petkova speelt Preludes van Bach, Skrjabin, Rachmaninov en Chopin.
De Preludes van Chopin, Rachmaninov en Skrjabin behoren tot de mooiste romantische pianomuziek. Poëtische verstilling, razende virtuositeit, vlinderachtige lichtheid en diepe gevoelens, alles komt voorbij in een aaneenschakeling van muzikale miniaturen. In luttele seconden wordt de luisteraar meegevoerd naar een wonderlijke wereld vol fantasie en emotie. Oorspronkelijk was de Prelude een muzikaal voorspel, een improvisatie met een vrije vorm, om sfeer te scheppen. Bach gebruikte haar als inleiding tot zijn beroemde fuga’s.
Gaandeweg werd de Prelude een zelfstandige compositie. Het bekendst zijn die van Fréderic Chopin, die in navolging van Bach vierentwintig stuks aaneenreeg tot één betoverende cyclus van een half uur. Maar ook die van Sergej Rachmaninov zijn wereldberoemd geworden. Ook hij componeerde uiteindelijk 24 Preludes, waarin de Russische ziel volledig wordt blootgelegd.
Op zijn beurt werd Alexander Skrjabin geïnspireerd tot het schrijven van 24 Preludes opus 11.
Dit vroege meesterwerk ademt nog Chopin’s geest maar is tegelijkertijd al doortrokken van Skrjabin’s eigen genie. Marietta Petkova brengt deze schitterende pianojuwelen als geen ander over het voetlicht. De internationale pers prees haar “witgloeiende poëzie”, “verbijsterende virtuositeit” en “grenzeloze verbeeldingskracht”. Haar Chopin-vertolkingen zijn “even bedwelmend als onontkoombaar”. Slavische romantiek is Marietta Petkova op het lijf geschreven. En dankzij de polyfonische doorwrochtheid van haar spel is Bach nooit ver weg.


Videofragment


(Bron: YouTube)