w_rosler_wurtzKlára Würtz, piano
Timora Rosler, cello


Datum: 15 januari 2017
Tijd: 11.30 uur


Programma

Robert Schumann (1810-1856) – Fünf Stücke im Volkston opus 102

 • Mit Humor
 • Langsam
 • Nicht schnell
 • Nicht zu schnell
 • Stark und markiert

Igor Feodorovitsj Stravinsky (1882-1971) – Suite Italienne

 • Introduzione
 • Serenata
 • Aria
 • Tarantella
 • Minuetto e finale

Johannes Brahms (1833-1897) – Sonate nr. 2 in F opus 99

 • Allegro vivace
 • Adagio affettuoso
 • Allegro passionate
 • Allegro molto

Biografie

Klára Würtz
Klára Würtz werd geboren in Budapest/Hongarije en begon op haar vijfde met pianospelen. Zij debuteerde als pianosoliste op 10 jarige leeftijd in Japan, Italië en Griekeland op tournees van het Hongaarse Kinderkoor van Radio en Televisie .Op veertienjarige leeftijd werd ze toegelaten tot de Ferenc Liszt Muziekakademie aldaar. Zij studeerde bij Zoltán Kocsis, Ferenc Rados en György Kurtág, en kreeg een beurs van András Schiff om met hem in Engeland lessen te volgen.

Op 20 jarige leeftijd won zij de 1e prijs van het Ettore Pozzoli Pianoconcours in Milaan en was
finaliste in het GPA Internationaal Piano Concours in Dublin. Vanaf 1991 stond Klára onder contract bij Columbia Artists Management, New York en speelde honderden concerten in 38 verschillende staten van Amerika waaronder op het Ravinia Festival in Chicago en Kennedy Centre in Washington D.C. maar ook in Canada en Europa, o.a. met het Tsjechisch Philharmonisch Orkest/Jiri Belohlavek. Ook nam ze deel aan verschillende festivals o.a. het Pianofestival in het Zuid-Franse La Roque d’Anthéron, in Amerika op het internationale Pianofestival in Williamstown, Massachusetts en in de zomer van 2002 werd zij uitgenodigd op het Newport Festival.

In 2003 debuteerde Klára Würtz in de Carnegie Hall in New York en de Boston Symphony Hall met het Boston Symphony Orchestra o.l.v. Bernard Haitink, met wie zij Mozart uitvoerde. In datzelfde jaar gaf zij concerten met het Boulder Symphony Orchestra o.l.v. Theodore Kuchar. Zij speelde Rachmaninov’s 2e pianoconcert tijdens een tournee met de Philharmonia der Nationen o.l.v. Justus Frantz, o.a. in de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw. In april 2003 gaf zij een succesvol solodebuut in de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw.

In het Mozart-jaar 2006 werd zij uitgenodigd voor een Mozart recital tijdens de prestigieuze Salzburger Festspiele. Zij speelde Ravel Concerto in Budapest onder leiding van Ivan Fischer met Het Budapest Festival Orkest live op televisie op het Helden Plein voor duizenden toeschouwers.
Als kamermusicus is zij zeer actief, zij maakt deel uit van Klaviertrio Amsterdam, met wie zij jaarlijks een serie concerten in de USA geeft (het concert in Washington in 2009 werd door de Washington Post “the best chamber music concert of the year” genoemd).

Zij vormt een duo met celliste Timora Rosler met wie zij de Beethoven cellosonates opgenomen heeft en speelde samen met violisten als Janine Jansen, Emmy Verhey en Dmitri Makhtin. Zij nam meer dan 30 cd’s op.
Haar opname van de Mozart pianosonates is al 15 jaar een referentie-opname. De opname uit 2012 van de Beethoven vioolsonates met de jonge Hongaarse topviolist Kristóf Baráti oogstte internationaal de hoogste lof (een belangrijke Duitse krant noemde het de “tot op heden de beste opname ooit”). In de zomer van 2012 gaf ze concerten en masterclasses in Indonesië. Klára woont met haar familie in Amsterdam en is hoofdvak docente aan het Utrechts Conservatorium.

Timora Rosler

De Israëlische/Nederlandse celliste Timora Rosler won in 1996 de eerste prijs op de Stuttgart International Cello Competition. In 1997 werd haar de Vriendenkrans van het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam uitgereikt. Door de jury werd zij als volgt geprezen: “Timora Rosler bezit een innemend talent, intieme uitdrukking, virtuositeit en een natuurlijk gevoel voor de compositie… Haar interpetatie is uitzonderlijk fascinerend.”

Een jaar later won ze een speciale prijs voor haar interpretatie op de XI. International Bach Competition in Leipzig. Verder won ze de hoogste prijs op de Caltanisetta International Duo Chamber Music Competition in Italië in 1996 samen met haar vaste pianiste Klára Würtz, de Concerto Competition van het Aspen Music Festival in de Verenigde Staten en het Clairmont Competition in Israël.

Sinds 1985 ontving zij beurzen van de America Israël Cultural Foundation en was ze lid van de Distinguished Young Artists Chamber Music Group van het Jerusalem Music Centre. Ze nam deel aan masterclasses met Janos Starker, Heinrich Schiff, Boris Pergamenschikov, Anner Bijlsma, Lynn Harell en Daniel Shafran.

Rosler heeft haar diploma behaald aan de Universiteit van Yale, waar ze lessen volgde bij Aldo Parisot. Ze is afgestudeerd als Uitvoerend Musicus bij Dmitri Ferschtman aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam.

Ze speelde op talloze muziekfestivals, zoals Ravinia, Aspen, Banff Centre for the Arts, het Manchester Cello Festival, het International Musicians Seminar in Prussia Cove (Engeland), Holland Music Sessions, Pro Festival in Rolandseck (Duitsland), Cello Festival Zutphen en de Maurice Ravel Summer Academy in Frankrijk. Ze heeft ook deelgenomen aan de Gaia Kamermuziek Festival in Thun.

Rosler was te horen tijdens Concerten in Europa, de Verenigde Staten, Canada, Argentinië en Israël. Als soliste trad ze op met verschillende orkesten, zoals Vlaamse Radio Orkest (o.l.v. Martyn Brabbins), Philharmonia of the Nations (o.l.v. Justus Frants), Janácek Philharmonic, Grazioso Chamber Orchestra of the Hungarian National Philharmonic, Slowaaks Sinfonietta, Donetsk Philharmonic, National Symphony of Ukraine, Israel Sinfonietta Beer-Sheva, Haifa Symphony Orchestra, Camerata Antonio Lucio en Eastern Connecticut Symphony Orchestra. Met het Orquesta de Cámara Mayo uit Buenos Aires heeft zij een uigebreide tournee door Nederland (o.a. Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw) en Argentinië gemaakt, met werken van Piazzolla. Hiervan is ook een TV- en CD-registratie gemaakt. Verder heeft Timora Rosler opnamen gemaakt voor de Israëlische, Hongaarse, Duitse, Nederlandse en Amerikaanse radio.

Rosler heeft diverse cd-opnames op haar naam staan, meest recente: Beethoven- alle werken voor cello & piano samen met pianiste Klara Würtz, uitgebracht door Brilliant Classics.

Ook als kamermusicus is zij bijzonder aktief, zij maakt deel uit van het Serafino Strijktrio samen met violiste Cecilia Bernardini en altviolist Giles Francis.

Rosler is hoofdvakdocent aan het Conservatorium van Utrecht. Ze heeft masterclasses o.a. gegeven tijdens de International Conservatoire Week in St. Petersburg in Rusland, Instituto Bellini in Italy, International Cello Congress & Festival in Israel, Cellofestival Dordrecht, Utrecht String Academy in St. Vallerin in Frankrijk en Strings Winter Academy Davos in Zwitserland.

In 2013 maakte ze deel uit van de jury tijdens de IX. Aram Khachaturian International Cello Competition in Armenië.

Timora bespeelt een Thomas Dodd cello uit 1800.

www.timorarosler.com


Videofragmenten


(Bron: YouTube)