Van Dingstee KwartetIngrid van Dingstee, viool
Marjolein van Dingstee, viool
Suzanne Dijkstra, altviool
Ewout van Dingstee, cello

Met medewerking van:

Céleste Zewald, klarinet


Locatie: Lutherse Kerk
Datum: 14 maart 2015
Tijd: 20.15 uur


Programma

Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847) – Vier stukken voor strijkkwartet opus 81

  • in Es gr.t.
  • in a kl.t.
  • in e kl.t.
  • in Es gr.t.

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) – Klarinetkwintet in A gr.t. KV 581

  • Allegro
  • Larghetto
  • Menuetto
  • Allegretto con variazioni

Johannes Brahms (1833-1897) – Klarinetkwintet in b kl.t. opus 115

  • Allegro
  • Adagio
  • Andantino-Presto non assai, ma con sentimento
  • Con moto

Biografie

Het Van Dingstee Kwartet is sinds zijn oprichting in 1995 uitgegroeid tot een succesvol en veelzijdig strijkkwartet. Met concerten op vrijwel alle Nederlandse podia en tientallen tournees in Europa en de Verenigde Staten heeft het kwartet zich geprofileerd als één van Nederlands toonaangevende kamermuziekensembles. In de pers werden de concerten van het kwartet veelvuldig geprezen vanwege het vloeiende samenspel, de klankvorming, de gedrevenheid en het temperament.
Een intensief en direct contact met het publiek is een belangrijk kenmerk van het Van Dingstee Kwartet. Niet alleen via de muziek, maar ook in de vorm van programmatoelichtingen, lezingen en cursussen, deelt het kwartet de liefde voor het strijkkwartet met het publiek. Naast de bekende meesterwerken uit het strijkkwartetrepertoire zoekt het Van Dingstee Kwartet ook graag naar verrassende invalshoeken. Daarbij hecht het er waarde aan regelmatig Nederlandse composities ten gehore te brengen, zowel van oudere als van heel recente datum. Regelmatig geeft het kwartet ook concerten met gastmusici in kwintet-, sextet- of octet-samenstelling.
De uit één gezin afkomstige violistes Ingrid van Dingstee en Marjolein van Dingstee en cellist Ewout van Dingstee zijn de oprichters en naamgevers van het kwartet. Suzanne Dijkstra is de altvioliste van het kwartet.
Er zijn verschillende opnamen van het kwartet op cd uitgebracht. Deze zijn door pers en publiek met lovende kritieken ontvangen. Ook werden live-registraties van concerten van het kwartet op radio en televisie uitgezonden, zowel in Nederland als door de Oostenrijkse omroep ORF.
Het kwartet gaf diverse strijkkwartet- en kamermuziekcursussen en was quartet-in-residence aan de Oklahoma State University in de Verenigde Staten.
Het Van Dingstee Kwartet won diverse prijzen bij internationale kamermuziekconcoursen en volgde masterclasses bij leden van gerenommeerde strijkkwartetten als het Amadeus Kwartet, Alban Berg Kwartet, Bartók Kwartet, Juilliard Kwartet en het Cleveland Kwartet. Ook volgde het kwartet gedurende twee jaar de deeltijdopleiding van de Nederlandse Strijkkwartet Academie in Amsterdam.
Het Van Dingstee Kwartet bespeelt vier bijzondere instrumenten. Ingrid van Dingstee bespeelt een Nicola Gagliano viool uit 1739. Suzanne Dijkstra bespeelt een altviool die  door Domenico Scrosati te Milaan in 1775 is gebouwd. Deze beide instrumenten zijn ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Marjolein van Dingstee bespeelt een Joh. Theodorus Cuijpers viool van rond 1750, Ewout van Dingstee een cello uit 1787 van dezelfde bouwer.
Deze beide instrumenten zijn in bruikleen uit de collectie Hollandse strijkinstrumenten van Eduard Van Tongeren, vioolbouwer te Haarlem.

Voor meer informatie: www.vandingstee.com


W_Céleste_ZewaldCéleste Zewald is een veelzijdig geörienteerd klarinettiste. Afgestudeerd aan het Amsterdamse Sweelinck Conservatorium bij de docenten Herman Braune (DM – tegenwoordig ‘bachelor’) en George Pieterson (UM – tegenwoordig ‘master’), beide keren ‘met onderscheiding’, is zij op vele vlakken in de muziekwereld actief.

Céleste werkt sinds 2002 als klarinettiste in Het Brabants Orkest, sinds seizoen 2013-2014 Philharmonie Zuidnederland geheten. Daarnaast heeft Kamermuziek haar bijzondere interesse.

Zij is lid van diverse professionele kamermuziekensembles, waarmee zij in binnen- en buitenland veelvuldig optreedt. Zo is zij regelmatig te beluisteren met haar vaste ensembles:
A(i)rco Ensemble, een flexibele combinatie van blazers en strijkers (in de afgelopen twee seizoenen stonden onder andere een tournee naar Istanbul en een concert in de serie Robeco Zomerconcerten in het Concertgebouw Amsterdam op het programma),het Trio Amare, sopraan, klarinet en piano (vanaf februari 2011 staat een groot nieuw werk voor het trio, geschreven door Willem Wander van Nieuwkerk, geprogrammeerd), Lucebert Trio (klarinet, alt/tenorviool, piano), Trio Bidace (viool, klarinet, piano) en in recitals met pianist Jaap Kooi.

Haar doorbraak in de kamermuziek werd definitief in 2001, toen haar tijdens het jaarlijkse concours om ‘de Vriendenkrans’ van Het Concertgebouw- en Concertgebouw Orkest de eerste prijs werd toegekend, alsmede een groot aantal andere prijzen, zoals de Persprijs, de Publieksprijs en de Eduard van Beinum-prijs. In 2002 won zij de ‘Philip Morris Kunstprijs 2002’ en voor het seizoen 2003-2004 werd zij verkozen voor deelname aan de internationale serie ‘Rising Stars’. Ten behoeve van deze serie recitals – die haar in alle grote concertzalen in Europa bracht en ook haar debuut in Carnegie Hall (NY) betekende – werd voor haar ook een compositieopdracht verstrekt aan componist Robin de Raaff (‘Chalumeau’). In juli 2005 speelde zij dit werk nogmaals, op uitnodiging in Tokio (Japan), tijdens een groot internationaal klarinetfestival. Diverse andere componisten schreven inmiddels werken voor haar, zowel als soliste als in kamermuziekverband. Ook werkte zij samen met een aantal bekende componisten, onder wie – naast Robin de Raaff – Karlheinz Stockhausen, Otto Ketting, Theo Loevendie, Willem Wander van Nieuwkerk, Theo Verbey en Sofia Gubaidulina.

Behalve met de vaste ensembles, waarmee zij ook verschillende cd’s opnam, werkt zij vaak samen met het Van Dingstee Kwartet (in oktober 2006 verscheen een cd met daarop Mozart’s Klarinetkwintet en diens Kegelstatt-trio), en geeft zij concerten met o.a. pianotrio (Messiaen gedenkjaar 2008, met een 8-tal concerten met ‘Quatuor pour la Fin du Temps’, hervat in najaar 2010 en november 2011), speelt zij vaak met de Holland Wind Players, is zij meerdere malen per jaar te gast als soliste bij verschillende orkesten en organiseert zij kamermuziekprojecten in minder gangbare bezettingen. Zo trad zij bijvoorbeeld ondermeer op met harpiste Lavinia Meijer. Sinds de zomer van 2006 is zij jaarlijks te horen op het Peter de Grote Festival, met meerdere concerten in de provincies Drente en Groningen.

Sinds maart 2008 is zij artistiek leider van het tweejaarlijks Bossche kamermuziekfestival ‘Kamerklanken’. De eerstvolgende editie van dit festival zal zijn september 2014.

Naast het zelf spelen, is Céleste zeer enthousiast en actief in het opleiden van klarinettisten, als hoofdvakdocente klarinet aan het Utrechts Conservatorium en het Prins Claus Conservatorium te Groningen, geeft zij regelmatig workshops en masterclasses in binnen- en buitenland en heeft zij zitting in jury’s van diverse (inter)nationale concoursen.

Céleste Zewald is tevens lid van de Raad van Advies van het Nationaal Muziekinstrumentenfonds.

Voor meer informatie: www.celestezewald.nl


Geluidsfragmenten

(Bron YouTube)

Geef een reactie