Foto: Facebook

Pieter-Jan Belder, klavecimbel
Rie Kimura, (barok)viool


Datum: 13 oktober 2019
Tijd: 11.30 uur


Programma

Dit programma is in de plaats gekomen voor Lucie Horsch & Alexandra Nepomnyashchaya

‘Vioolsonates uit de Barok’

Heinrich Ignaz Franz Biber (1644-1704) – Uit de Rosenkranz Sonates nr.1, ‘Annunciatie’

Georg Muffat (1653-1704) – Passacaglia in g ‘Apparatus musico-organisticus’ voor klavecimbel solo

Arcangelo Corelli (1653-1713) – Sonate in C opus 5/3

 • Adagio
 • Allegro
 • Adagio
 • Allegro
 • Allegro

Jean Marie Leclair (1697-1764)Sonata 7 in a opus 5

 • Largo
 • Allegro
 • Adagio
 • Allegro, Tempo Gavotta

Johann Sebastian Bach (1685-1750)Sonate II in A BWV 1015 zonder tempo indicatie

 • Allegro
 • Andante un poco
 • Presto

Biografie

Klavecinist/fortepianist Pieter-Jan Belder en barokvioliste Rie Kimura werkten voor het eerst samen in 2014 met de opnames van de complete werken van Jacques Duphly, een van de grote Franse klavecinisten uit de 18e eeuw. Deze samenwerking resulteerde in een succesvolle serie concerten in Japan, waarna zij besloten de samenwerking een minder ad hoc karakter te geven. Zij concentreren zich op het uitgebreide repertoire van de vioolsonates met klavierbegeleiding. Hun spel wordt gekenmerkt door een vitaliteit en intensiteit. Hun opname van de complete werken voor viool en klavier van C.P.E. Bach verscheen in 2017 op het Engelse label Resonus. De Volkskrant schaarde deze opname onder de beste 50-producties van 2017. Ook in de Engelse krant de Observer verscheen een zeer positieve recensie van deze cd.

Barokvioliste Rie Kimura is afkomstig uit Japan. Ze won de Premio Bonporti Baroque Violin Competition in Italië, waar ze ook de publieksprijs ontving. Haar solo vioolspel werd geprezen vanwege “strong personality imbued with expression and rhetoric.” Haar uitstekende vaardigheden als kamermuziekmusicus maken dat ze als violiste erg in trek is. Naast Fantasticus speelt Rie regelmatig met ensembles als Amsterdam Baroque Orchestra, Bach Collegium Japan, Apollo Ensemble en De Nederlandse Bachvereniging. Rie studeerde barokviool bij Lucy van Dael aan het Conservatorium van Amsterdam, waar ze cum laude afstudeerde. Zo won meerdere prijzen, waaronder de eerste prijs van de Yamanashi Early Music Competition (Japan) en verschillende ensembleprijzen op de oude muziek competities van Brugge en Amsterdam.
Sinds enige tijd vormt zij met klavecinist en fortepianist Pieter-Jan Belder een kamermuziekduo.

Pieter-Jan Belder studeerde blokfluit en klavecimbel aan de conservatoria van Den Haag en Amsterdam. In 1990 behaalde hij voor beide instrumenten het diploma Uit­voerend Musi­cus. Sindsdien treedt hij veelvul­dig op in binnen- en buitenland. Vanaf 1989 was hij vaste medewerker van het Radio Kamer Orkest waar hij werkte o.l.v. onder andere Frans Brüggen, Ton Koopman en Philippe Herreweghe. Daar­naast is hij als continuo speler ac­tief in diverse ensem­bles, waa­ronder de Nederlandse Bachver­eni­ging, het Orkest van de 18e Eeuw en zijn eigen ensemble Musica Amphion. Vanaf 1991 maakte hij meer dan 130 cd-opnames waarmee hij internationale erkenning  en bekendheid als klavecinist verwierf. Sinds 2005 is hij als dirigent van Musica Amphion regelmatig te gast in het Concertgebouw te Amsterdam. Hij voerde daar in 2011 o.a. Purcell’s Dido & Aeneas uit met Sarah Connolly en Collegium Vocale Gent. In 1997 was Belder prijswinnaar van de NDR-Musikpreis 1997 te Hamburg. In 2000 werd hij winnaar van het Internationale Bachwettbewerb Leipzig.

Voor meer informatie: www.duobelderkimura.com


Video fragmenten