Ramon van Engelenhoven

Ramon van Engelenhoven
Foto: Inge Bruinsma

Piano


Datum: 15 oktober 2017
Tijd: 11.30 uur


Programma

Maurice Ravel (1875-1937) – Jeux d’eau

Claude Debussy (1862-1918) – Images, boek 1:

  • Reflets dans l’eau
  • Hommage à Rameau
  • Mouvement

Francis Poulenc (1899-1963) – Trois Novelettes:

  • Modéré sans lenteur
  • Très rapide et rythmé
  • Andantino tranquillo

György Ligeti (1923-2006) – uit Études, boek 1 en 2:

  • nr. 4: Fanfares
  • nr. 5: Arc-en-ciel
  • nr. 10: Der Zauberlehrling

Franz Liszt (1811-1886) – Au bord d’une source
(uit Années de Pèrelinage, première année: Suisse, S. 160)

  • Sonate in b klein, S. 178

Biografie

Ramon van Engelenhoven (1995) studeert piano aan het Conservatorium van Amsterdam bij Frank Peters. Hij begon op zesjarige leeftijd met pianospelen en volgde zijn eerste lessen bij Henri Struiwig in Hoorn. In 2004 studeerde hij een jaar bij Marlies van Gent aan de Jong Talentklas van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Van 2005 tot 2013 studeerde hij bij Eric Noya in Hoorn. Hij heeft masterclasses gevolgd bij o.a. Jan Wijn, Igor Roma, Enrico Pace, Ilona Timchenko, Andrea Bonatta, Mikhail Voskresensky en sinds 2009 regelmatig bij Wibi Soerjadi.

In 2012 won hij in het Concertgebouw te Amsterdam de eerste prijs bij het Internationaal Steinway Pianoconcours in de leeftijdscategorie 14 t/m 16 jaar. Hierna mocht hij Nederland vertegenwoordigen tijdens het Internationaal Steinway Festival 2012 in Hamburg, met als hoogtepunt een optreden aldaar in de Laeiszhalle. In 2013 won hij de eerste prijs in de Nationale Finale van het Prinses Christina Concours in de categorie 15 t/m 19 jaar. Datzelfde jaar won hij tevens de eerste prijs bij de nationale selectie van de Lions European Music Competition, waardoor hij in oktober 2013 Nederland mocht vertegenwoordigen bij de Europese finale in Istanbul.

In 2015 won Ramon de Grand Finale van het Young Pianist Foundation Concours waar hij met het Noord-Nederlands Orkest het vijfde pianoconcert van Prokofiev vertolkte. Bovendien ontving hij daar als allereerste laureaat de ‘Grand Prix Youri Egorov’, een prijs die alleen wordt toegekend als de winnaar een talent is van internationale potentie. Dankzij deze prijs zal hij een optreden geven met het Mariinsky orkest o.l.v. Valery Gergiev in Sint Petersburg. Bovendien zal hij in 2016 optreden met de Real Filharmonía de Galicia in Santiago de Compostella, dankzij behaalde prijzen op het Peter de Grote Festival 2015.

Ramon heeft o.a. gespeeld in de kleine zaal van het Concertgebouw in Amsterdam, in het Lucent Danstheater in Den Haag, de Philharmonie in Haarlem en de Edesche Concertzaal. Ook was hij meerdere keren live te horen op Radio 4 vanuit de Spiegelzaal in het Concertgebouw in Amsterdam. Op uitnodiging van het Prinses Christina Concours trad hij in 2013 op bij het CIMA Festival in Rome en in Porto Ercole, Italië, waaronder een concert bij Prinses Christina thuis. Ook heeft hij op uitnodiging van de Nederlandse ambassade in Griekenland concerten gegeven in Athene en op Kreta. In 2014 trad hij op uitnodiging van de Netherland-America Foundation op in Los Angeles, San Francisco, Calgary en Vancouver. Verder treedt Ramon zeer regelmatig op in Nederland en heeft hij diverse recitals gegeven.


Video fragment


(Bron: YouTube)