Cordevento

Erik Bosgraaf, blokfluit
Izhar Elias, gitaar
Allessandro Pianu, klavecimbel


Locatie: Lutherse Kerk
Datum: 26 september 2015
Tijd: 20.15 uur


Programma

Jacques (Martin) Hotteterre (1673-1763) – Troisième Suitte in G-groot

 • Allemande, La Cascade de St. Cloud (Piqué)
 • Courante, L’indiferente (Légèrement) Rondeau, Le plaintif (tendrement)
 • Gigue, L’Italienne

Francesco Corbetta (1615-1681) – Caprices de Chacone in C-groot (gitaar solo)

François Couperin (1668-1733) – Neuvième Concert, Intitulé Ritratto dell’amore in E-groot

 • Le Charme (Gracieusement, et gravement)
 • Les Graces (Courante françoise)
 • La Noble Fierté Sarabande (Gravement)
 • La Douceur

François Couperin – Les Silvains, uit Pièces de clavecin, Premier livre, 1713 (klavecimbel solo)

Jean-Fery Rebel (1666-1747) – Sonate Cinquième in D-groot

 • Viste
 • Légèrement
 • Sarabande
 • Viste
 • Gigue

Francesco Corbetta (1615-1681) – Prelude en Passacaille in g-klein (gitaar solo)

Pierre-Danican Philidor (1681-1731) – Cinquième Suitte in e-klein

 • Très lentement
 • Allemande
 • Sarabande (très tendrement)
 • Gigue (Gayement)

Biografie

Barokke kunstmuziek en de ‘popmuziek’ van de 17e eeuw

Cordevento (Dord’&Vento) werd opgericht in 2006 door Erik Bosgraaf, Alessandro Pianu en Izhar Elias. Het doel was duidelijk: om de virtuoze muziek van de 17e eeuw nieuw leven in te blazen. Deze muziek, die zich vaak op het breukvlak van de populaire muziek en de kunstmuziek bevindt, nodigt uit om het notenbeeld te overstijgen en spirit van de muziek te vinden. Deze frisse benadering heeft wereldwijd zijn vruchten afgeworpen. Ze spelen als trio in de belangrijkste Europese concertzalen en oude muziek festivals zoals het Konzerthaus Wenen, Concertgebouw Amsterdam, Konzerthaus Berlijn, Birmingham City Hall en het Holland Festival Oude Muziek Utrecht. Als solist wonnen de leden van het trio verschillende prijzen zoals de Nederlandse Muziekprijs, de Borletti-Buitoni Trust Award en de Grachtenfestivalprijs. Naast de activiteiten als trio bestaat het ensemble ook in een grotere vorm met de barokstrijkers Zefira Valova, Ivan Iliev, Zdenka Prochazkova en Linda Mantcheva. In deze formatie zijn er drie CD’s uitgebracht met de blokfluitconcerten van A. Vivaldi (Brilliant Classics 93804) en J. S. Bach (Brilliant Classics 94296) en met de vier jaargetijden van A. Vivaldi (Brilliant Classics 94637). In 2012 verscheen de debuut CD van het trio met muziek uit de Spaanse 17e eeuw, getiteld La Monarcha (Brilliant Classics 94352).

‘Les Délices’ – Franse parels uit de barokmuziek

In het nieuwe programma van Cordevento worden u exquise pareltjes uit de Franse barokmuziek gepresenteerd. Frankrijk is van groot belang als het gaat om de ontwikkeling van muziek in de baroktijd. Zo maakten ook de instrumenten die bespeeld worden door Cordevento in het barokke Frankrijk een grote ontwikkeling door. De driedelige blokfluit zoals we die nu kennen werd geperfectioneerd door de familie Hotteterre. De barokgitaar was zo populair dat zelfs de Zonnekoning een begenadigd speler was. En het Franse klavecimbel repertoire is van het hoogst denkbare niveau, met werken van bijvoorbeeld de neven Francois en Louis Couperin. Luistert u naar de ongekende subtitileiten van swingende barokdansen en grenzeloze ornamentiek!

Barokke kunstmuziek en de ‘popmuziek’ van de 17e eeuw. Swingende ostinatobassen die het fundament vormen voor virtuoze variaties en improvisaties. Uit dat schemergebied haalt Ensemble Cordevento (Cord’&Vento) veel inspiratie.
De harde kern van het ensemble bestaat uit een blokfluitist, een barokgitarist en een klavecinist. Als drie strijkers en een fagottist zich daarbij aansluiten vormen ze samen een mini-barokorkest. De spelers hebben alles in huis om deze muziek even oud als eigentijds te doen klinken.

Cordevento had de eer om in 2007 het openingsconcert te verzorgen van de Berliner Tage für Alte Musik. Ook speelde het ensemble op festivals in Utrecht, Modena, Moskou, Sint-Petersburg en Sofia. Dit concertseizoen staat Cordevento in de prestigieuze Rising Stars serie op de belangrijkste concertpodia in Europa.
Erik Bosgraaf en Izhar Elias zijn beiden winnaars van de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste staatsonderscheiding voor klassieke musici in Nederland.

De Frans Brüggen van zijn generatie. Deze titel verwierf blokfluitist Erik Bosgraaf met zijn opnamen van ‘Der Fluyten Lust-hof’ van Jacob van Eyck. In 2009 won hij de Borletti-Buitoni Award. Izhar Elias is een van de meest opvallende jonge gitaristen binnen de internationale muziekwereld. Het NRC typeerde zijn spel onlangs als ‘virtuoos, oprecht en geraffineerd’. Alessandro is een veelgevraagd klavecinist bij internationale opera producties. Hij is de winnaar van de 9de editie van het internationaal klavecimbel concours van Bologna.

Binnenkort verschijnt de nieuwe CD van Cordevento: “La Monarcha”, met muziek uit de Spaanse gebieden.


Videofragment


(Bron: YouTube)

Geef een reactie