W_Pauline Oostenrijk
Pauline Oostenrijk

Pauline Oostenrijk, hobo
Rada Ovcharova, viool
Emlyn Stam, altviool
Willem Stam, cello


Datum: 18 september 2016
Tijd: 11.30 uur


Programma

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) – Hobokwartet in F, KV 370 14’

 • Allegro
 • Adagio
 • Rondeau. Allegro

Ludwig van Beethoven (1770-1827) – Strijktrio in c opus 9/3 23’

 • Allegro con spirito
 • Adagio con espressione
 • Scherzo. Allegro molto e vivace
 • Finale. Presto

Ernst von Dohnányi (1877-1960) – Sérérenade voor strijktrio in C opus 10 22’

 • Marcia. Allegro
 • Romanza. Adagio non troppo, quasi andante
 • Scherzo. Vivace
 • Tema con Variazioni. Andante con moto
 • Rondo. Allegro vivace

Benjamin Britten (1913-1976) – Phantasy Quartet 16’

 • Andante alla Marcia-Allegro giusto-Animato

Biografie

Pauline Oostenrijk

Pauline Oostenrijk is sinds 1992 als solo-hoboïste verbonden aan het Residentie Orkest. In 1999 ontving ze de Nederlandse Muziek Prijs, de hoogste staatsonderscheiding op het gebied van de Klassieke Muziek. Maar voordien had ze op nationale en internationale concoursen al de nodige prijzen in de wacht gesleept, zoals de eerste prijs in het Gillet hoboconcours in Baltimore, die haar een recital in Carnegie Hall opleverde.

Tot 2007 was ze hoofdvakdocente hobo aan de conservatoria van Amsterdam en Den Haag, een functie die ze neerlegde om meer tijd aan haar uitvoerende activiteiten te kunnen besteden. Ze maakt veel kamermuziek, met o.a. pianist Ivo Janssen, haar zus sopraan Nienke Oostenrijk, met het Utrecht String Quartet, het Orlando Blaaskwintet, en Nieuw Amsterdams Peil. Als soliste treedt ze regelmatig op met het Residentie Orkest, maar was ze ook te gast bij o.a. het Radio Filharmonisch Orkest, het Radio Kamer Orkest, Amsterdam Sinfonietta, het Brabants Orkest, het Orkest van het Oosten, het WDR Sinfonieorchester Köln, l’Orchestre d’Auvergne en het Salzburger Kammerorchester In de loop van de jaren maakte ze een indrukwekkend aantal cd’s.

Inmiddels is Pauline ook actief als schrijfster van columns en korte verhalen. Zo verscheen bij Gopher Publishers in 2006 haar eerste boek: ‘De geest van Stotijn en andere muziekverhalen’. En omdat de taal, net als de muziek, haar niet meer losliet, studeert ze sinds 2010 Nederlands aan de Universiteit Utrecht.

Voor meer info: www.paulineoostenrijk.nl

Ysaÿe Trio

W_Ysaye_Trio
Ysaÿe Trio

Opgericht in 2006, het Ysaÿe Trio bestaande uit Rada Ovcharova (viool) Emlyn Stam (altviool) en Willem Stam (cello) treedt regelmatig op bij vooraanstaande podia en festivals in zowel binnen als buitenland. Het trio was te horen in De Doelen (Rotterdam), Vredenburg (Utrecht), Muziekgebouw aan ’t IJ (Amsterdam) en de Dr Anton Philipszaal (Den Haag) en bij festivals waaronder het Grachtenfestival, Festival Classique, het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht en het Varna Summer Festival. Het Ysaÿe Trio speelde verdere concerten in Duitsland, Zweden, Engeland en Bulgarije. Het trio heeft ook vele opnames voor radio en televisie gemaakt en verscheen onder anderen in het programma ‘Vrije Geluiden’.
De eerste cd van het trio verscheen in 2013 op de Dutch Record Company label met opnames van trios van Ysaÿe en Beethoven. Deze opnamen werden geprezen voor hun rijke klank. Een tweede cd samen met pianiste Hanna Shybayeva volgt in 2014.
Het trio is ook vaak te horen met diverse gastmusici waaronder pianiste Hanna Shybayeva, fluitiste Felicia van den End, hoboïste Pauline Oostenrijk, klarinettist Charles Neidich en cellist Dmitry Ferschtman.
Het Ysaÿe Trio heeft kamermuziekmasterclasses gevolgd bij Eberhard Felz, Arnold Steinhardt, Valentin Erben, Hatto Beyerle, Istvan Parkanyi en Vladimir Mendelssohn.

Voor meer info: www.ysayetrio.com


Video fragment


(Bron: YouTube)