Foto: Marco Borggreve

Hannes Minnaar, piano
Maria Milstein, viool
Gideon den Herder, cello


Datum: 17 november 2019
Tijd: 11.30 uur


Programma:

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)Trio in G KV 496

  • Allegro
  • Andante
  • Allegretto

Robert Schumann (1810-1856)/Theodor Kirchner (1823-1903)6 Studien in canonischer Form opus 56

Ludwig van Beethoven (1770-1827)Trio in Es opus 38

  • Adagio-Allegro con brio
  • Adagio cantabile
  • Tempo di menuetto
  • Tema con variazione (Andante)
  • Scherzo (Allegro molto e vivace)
  • Andante con moto
  • Alla marzia-Presto

Biografie:

Het Van Baerle Trio is in 2004 opgericht door pianist Hannes Minnaar, violiste Maria Milstein en cellist Gideon den Herder. De naam van het trio ontlenen ze aan de straat waar hun muzikale wortels liggen: de Van Baerlestraat in Amsterdam. Hier ontmoetten de drie musici elkaar tijdens hun studie aan het Conservatorium van Amsterdam, op een steenworp afstand van het Concert- gebouw, dat het trio als zijn muzikale thuis beschouwt.

Na het winnen van het Vriendenkrans Concours in het Concertgebouw in 2011 treedt het trio veelvuldig in deze zaal op en wordt het door het Concertgebouw genomineerd voor de ECHO Rising Stars 2013/14, een tour die het trio naar belangrijke zalen in heel Europa brengt, waaronder de Musikverein in Wenen, de Barbican in Londen, de Cité de la Musique in Parijs, L’Auditori in Barcelona en de Philharmonie in Keulen.

Al voor het begin van deze Europese tour heeft het Van Baerle Trio zijn internationale reputatie gevestigd met het winnen van het ARD concours in München in 2013 en het internationale kamermuziekconcours in Lyon in 2011. Bij beide concoursen wint het trio ook de publieksprijs. In Nederland ontvangen ze in 2012 de Kersjesprijs, een beurs die ieder jaar aan een jong veelbelovend ensemble wordt toegekend.

Het Van Baerle Trio werd gevormd onder de hoede van Dmitri Ferschtman en volgde daarna lessen bij onder meer Ferenc Rados en Claus-Christian Schuster. De ontmoeting met Menahem Pressler in 2008 was een grote bron van inspiratie voor de drie musici, die sindsdien meerdere keren voor hem speelden. Sinds 2014 geven de leden van het Van Baerle Trio hun ervaring door aan een volgende generatie musici op uitnodiging van het Conservatorium van Amsterdam.

De debuut-cd van het Van Baerle Trio met werken van Saint-Saëns, Loevendie en Ravel werd bekroond met een Edison Klassiek 2013. Hierna bracht het Van Baerle Trio de pianotrio’s van Mendelssohn uit, waaronder de eerste opname van een vroege versie van het Eerste Pianotrio in d-klein van Mendelssohn. Op dit moment neemt het Van Baerle Trio de verzamelde pianotrio’s van Beethoven op, waarvan inmiddels drie cd’s zijn verschenen.

Hannes Minnaar studeerde piano bij Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij in 2009 met hoogste onderscheiding afstudeerde. Hannes is prijswinnaar van het Concours de Genève en de Koningin Elisabeth Wedstrijd in Brussel. Hij soleerde bij diverse orkesten, waaronder het Concertgebouworkest, het Radio Filharmonisch Orkest, deFilharmonie en het Nationaal Orkest van België, onder leiding van dirigenten als Herbert Blomstedt, Eliahu Inbal, Marin Alsop en Frans Brüggen. Recitals speelt hij door heel Europa, alsook in Azië en het Midden Oosten. In 2011 ontving Hannes de Borletti-Buitoni Trust Fellowship. Zijn drie solo-cd’s, waaronder zijn debuutalbum, met werken van Rachmaninoff en Ravel, zijn tweede cd ‘Bach Inspirations’ en ‘Faure Piano Works’ werden lovend ontvangen in binnen- en buitenland.

Violiste Maria Milstein werd geboren in Moskou, maar groeide op in Frankrijk. Ze studeerde bij Ilya Grubert in Amsterdam, David Takeno in Londen en bij Augustin Dumay aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth in Brussel. Maria is prijswinnaar van internationale concoursen zoals ‘Città di Brescia’ en ‘Premio Rodolfo Lipizer’, en kreeg in Nederland de Vioolbeurs van het Kersjes Fonds. Maria won een Edison Klassiek 2015 voor haar debuut CD ‘Sounds of War’ met Hanna Shybayeva. In 2016 ontving Maria een Fellowship van de Borletti Buitoni Trust. In 2018 mocht Maria de Nederlandse Muziek Prijs in ontvangst nemen. Maria bespeelt een viool van Michel Angelo Bergonzi, die zij in bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds heeft.

Gideon studeerde cello bij Monique Bartels in Amsterdam en Clemens Hagen in Salzburg, waar hij zijn Masterdiploma met hoogste onderscheiding behaalde. Hij voltooide zijn opleiding bij Thomas Grossenbacher in Zürich met het Solistendiploma. Ook volgde hij lessen barokcello bij Jaap ter Linden en Roel Dieltiens. In 2003 werd Gideon uitgeroepen tot Jong Muziektalent van het Jaar. In 2009 won hij met het Trio Otono het oude muziek concours ‘À Tre’ in Trossingen, Duitsland. Sinds 2014 is Gideon als aanvoerder cello aan het Residentie Orkest in Den Haag verbonden. Hij bespeelt een cello van Giuseppe dall’Aglio met een strijkstok toegeschreven aan Dominique Peccatte, beide in bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Voor meer informatie: www.vanbaerletrio.com


Geluidsfragmenten