Evelien Jaspers, viool
Dmitry Ivanov, viool
Sylvain Desanne, altviool
Otto Bakker, cello


Datum: 19 maart 2017
Tijd: 11.30 uur


Programma

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) – Strijkkwartet No. 19 in C-groot: Dissonantenkwartet

  • Adagio. Allegro
  • Andante cantabile
  • Menuetto. Allegro
  • Allegro molto

Giacomo Puccini (1858-1924) – Crisantemi

Franz Schubert (1797-1828) – Strijkkwartet No. 14 in d-klein: Der Tod und das Mädchen

  • Allegro
  • Andante con moto
  • Scherzo Allegro molto
  • Presto

(Wijzigingen voorbehouden)


Biografie

Het Aristos Kwartet werd in 2008 opgericht door Evelien Jaspers en cellist Otto Bakker. De huidige bezetting ontstond na de zomer van 2012 en werd gelijk internationaal, met tweede violist Dmitry Ivanov, geboren in Oezbekistan, en altviolist Sylvain Dessane, geboren en opgegroeid in Frankrijk.

Sinds september 2015 volgt het Aristos Kwartet de tweejarige postacademische voltijdopleiding aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie. Wekelijks krijgen ze les van Marc Danel, zijn collega’s van het Quator Danel en Stefan Metz. Maandelijks krijgt het kwartet masterclasses van internationale gastdocenten zoals prof. Eberhard Feltz en Luc Marie Aguera.

In juni 2015 studeerde het Aristos Kwartet als eerste kwartet van Nederland succesvol af in de Master Strijkkwartet, een samenwerking tussen de NSKA en het conservatorium van Amsterdam. Gedurende deze tweejarige studie kregen ze les van Dmitry Ferschtman, de leden van het Quator Danel, Stefan Metz, Peter Cropper, Eberhard Feltz, Johannes Meissl en Luc Marie Aguera.
Het Aristos Kwartet nam deel aan verschillende cursussen in binnen- en buitenland, zoals de Internationales Sommerakademie in Nordhorn, Duitsland, de Zeister Muziekdagen, Delft Kamermuziekatelier, de Tiberius Week in Roemenië, het Orlando Festival, de International Quartet Academy van Cuarteto Casals in Spanje en de International Chamber Music Campus in Weikersheim, Duitsland. Belangrijke docenten tijdens deze cursussen waren o.a. Rainer Schmidt, prof. Eberhard Feltz, Heime Muller, Sandor Devich, Pavel Fischer en de leden van Cuarteto Casals, Cuarteto Quiroga en het Schumann Quartett.

Het Aristos Kwartet treedt regelmatig op in binnen- en buitenland. Naast het verzorgen van eigen programma’s deden ze al meerdere bijzondere projecten in samenwerking met de Dutch Don’t Dance Division en traden op samen met Tania Kross, Jean-Pierre Cnoops, Konstantyn Napolov, het Matangi kwartet, het Dudok kwartet, Lars Wouters van den Oudenweijer, Frans Douwe Slot, Paul de Leeuw en Ellen ten Damme. In 2014 gaf het Aristos Kwartet een bijzonder optreden voor onze koning Willem Alexander en prins Albert van Monaco in Paleis ’t Loo tijdens de opening van de tentoonstelling over Grace Kelly. Ook werkte het Aristos Kwartet samen met jazzmuzikanten en hedendaagse componisten. Het kwartet trad op tijdens festivals als Festival Classique, het Grachtenfestival, het Kamermuziekfestival in Utrecht, de Tiberius Week (Roemenië) en als groot hoogtepunt een concert tijdens het Edinburgh Festival (Schotland). Ook ging het kwartet al meerdere keren op tournee naar Frankrijk. Verder treedt het kwartet regelmatig op voor stichtingen zoals o.a. Kunst in de Kamer en Live Music Now. Sinds 2015 maakt het Aristos Kwartet onderdeel uit van stichting ProQuartet, waardoor zij worden uitgenodigd concerten te geven en deel te nemen aan masterclassweken in Europa.

In december 2015 won het Aristos Kwartet een stipendium van 15.000,- euro ter ondersteuning van hun carrière en studie. Deze prijs werd feestelijk uitgereikt door het Kersjesfonds in het Concertgebouw.


Videofragment


(Bron: YouTube)