W_Klàra_Würtz_2016Klára Würtz, piano


Locatie: Schouwburg Het Park
Datum: 11 oktober 2015
Tijd: 11.30 uur


Programma

Franz Schubert (1797-1828) – Selectie van 5 Impromptus uit opus 90 D 899 & opus 142 D 935

Franz Schubert (1797-1828) – Sonate in Bes gr.t. opus posth. D 960

  • Molto moderato
  • Andante sostenuto
  • Scherzo. Allegro vivace con delicatezza
  • Allegro ma non troppo

Biografie

Klára Würtz werd geboren in Budapest/Hongarije en begon op haar vijfde met pianospelen. Zij debuteerde als pianosoliste op 10 jarige leeftijd in Japan, Italië en Griekeland op tournees van het Hongaarse Kinderkoor van Radio en Televisie. Op veertienjarige leeftijd werd ze toegelaten tot de Ferenc Liszt Muziekakademie aldaar. Zij studeerde bij Zoltán Kocsis, Ferenc Rados en György Kurtág, en kreeg een beurs van András Schiff om met hem in Engeland lessen te volgen.

Op 20 jarige leeftijd won zij de 1e prijs van het Ettore Pozzoli Pianoconcours in Milaan en was finaliste in het GPA Internationaal Piano Concours in Dublin. Vanaf 1991 stond Klára onder contract bij Columbia Artists Management, New York en speelde honderden concerten in 38 verschillende staten van Amerika waaronder op het Ravinia Festival in Chicago en Kennedy Centre in Washington D.C. maar ook in Canada en Europa, o.a. met het Tsjechisch Philharmonisch Orkest/Jiri Belohlavek.
Ook nam ze deel aan verschillende festivals o.a. het Pianofestival in het Zuid-Franse La Roque d’Anthéron, in Amerika op het internationale Pianofestival in Williamstown, Massachusetts en in de zomer van 2002 werd zij uitgenodigd op het Newport Festival.

In 2003 debuteerde Klára Würtz in de Carnegie Hall in New York en de Boston Symphony Hall met het Boston Symphony Orchestra o.l.v. Bernard Haitink, met wie zij Mozart uitvoerde. In datzelfde jaar gaf zij concerten met het Boulder Symphony Orchestra o.l.v. Theodore Kuchar. Zij speelde Rachmaninov’s 2e pianoconcert tijdens een tournee met de Philharmonia der Nationen o.l.v. Justus Frantz, o.a. in de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw. In april 2003 gaf zij een succesvol solodebuut in de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw.
In het Mozart-jaar 2006 werd zij uitgenodigd voor een Mozart recital tijdens de prestigieuze Salzburger Festspiele. Zij speelde Ravel Concerto in Budapest onder leiding van Ivan Fischer met Het Budapest Festival Orkest live op televisie op het Helden Plein voor duizenden toeschouwers.

Als kamermusicus is zij zeer actief, zij maakt deel uit van Klaviertrio Amsterdam, met wie zij jaarlijks een serie concerten in de USA geeft (het concert in Washington in 2009 werd door de Washington Post “the best chamber music concert of the year” genoemd). Zij vormt een duo met celliste Timora Rosler met wie zij de Beethoven cellosonates opgenomen heeft en speelde samen met violisten als Janine Jansen, Emmy Verhey en Dmitri Makhtin. Zij nam meer dan 30 cd’s op. Haar opname van de Mozart pianosonates is al 15 jaar een referentie-opname. De opname uit 2012 van de Beethoven vioolsonates met de jonge Hongaarse topviolist Kristóf Baráti oogstte internationaal de hoogste lof (een belangrijke Duitse krant noemde het de “tot op heden de beste opname ooit”). In de zomer van 2012 gaf ze concerten en masterclasses in Indonesië. Klára woont met haar familie in Amsterdam en is hoofdvak docente aan het Utrechts Conservatorium.


Videofragment


(Bron: YouTube)

Geef een reactie