Musica ad Rhenum

Musica ad Rhenum
Foto: Wout Nooitgedagt

Jed Wentz, traverso
Job ter Haar, cello
Michael Borgstede, klavecimbel


Datum: 14 januari 2018
Tijd: 11.30 uur


Programma

Thema: ‘Londen’

Vele buitenlanders vonden hun weg naar Londen in de loop van de 18e eeuw. Dit programma presenteert muziek van populaire continentale artiesten zoals J.C. Bach, Haydn en Clementi naast muziek van minder bekende componisten zoals Pieter Hellendaal en F.H. Graf, en brengt het laat-18e eeuwse Londen weer tot leven door de klanken van de fluit, cello en fortepiano.

Franz Joseph Haydn (1732-1809) – Trio in G Hob. XV:15

 • Allegro
 • Andante
 • Allegro moderato

Johann Christian Bach (1735-1782) – Sonate nr. 2 in c opus 17

 • Andante
 • Prestissimo

Muzio Clementi (1752-1832) – La Chasse in C opus 21

 • Largo-Allegro-Largo-Allegro

Paul Hellendaal (1721-1799) – Sonate in C (cello en b.c.)

 • Larghetto
 • Allegro
 • Affetuoso
 • Allegretto

Friedrich Hartmann (1727-1795) – Graf A Grand Sonata

 • Allegro
 • Adagio
 • Rondo grazioso

Biografie

Het ensemble Musica ad Rhenum is opgericht door Jed Wentz en treedt op in verschillende bezettingen, van trio tot sextet. Het kernrepertoire bestaat uit achttiende-eeuwse kamermuziek, met een extra nadruk op muziek in Franse stijl. Maar ook grotere producties staan op het programma: Jed Wentz dirigeert opnames en geënsceneerde uitvoeringen van opera’s van Jean-Philippe Rameau, Wolfgang Amadeus Mozart, Henry Purcell en Georg Friedrich Händel.
BBC Music Magazine schrijft over het ensemble dat het de voorhoede vormt van een nieuwe generatie topklasse musici met idealen op het gebied van de authentieke uitvoeringspraktijk.

Musica ad Rhenum speelt op diverse internationale festivals: York, Londen, Graz, Antwerpen, Madrid, Berlijn en Utrecht. Het ensemble treedt op in concertseries van het Concertgebouw te Amsterdam, Frick Museum te New York, Wigmore Hall in London, Philharmonie Berlin en in het Musikhaus en de Musikverein te Wenen.

“Een fijne dirigent trouwens [Jed Wentz, red.], die heel mooi spanning en ontspanning suggereert. Inspirerend hoe hij de natuurlijke adem van de muziek in zijn fysiek vertaalt. (…) Zijn Musica ad Rhenum (…) musiceert op het scherp van de snede. Nergens grof of met overdaad, en ze pakken de soms ambitieus hoge tempi moeiteloos op!” (Financieel Dagblad, juni 2009).

In 2016 verscheen de nieuwste Cd van Musica ad Rhenum, met fluitsonates van Johan Helmich Roman.

Jed Wentz studeerde moderne en historische fluit op het Oberlin Conservatory of Music bij Robert Willoughby en Michael Lynn en studeerde na drie jaar af als solist op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Barthold Kuijken. Hij trad op met verschillende ensembles zoals Musica Antiqua Köln, Les Musiciens du Louvre en andere. In 1992 richtte hij Musica ad Rhenum op. Jed Wenz geeft les aan het Amsterdams Conservatorium en aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en geeft overal ter wereld lezingen over uitvoeringspraktijk aan de Royal Academy of Music in Londen en andere prestigieuze instituten.

Job ter Haar studeerde aan het koninklijk conservatorium in Den Haag bij René van Ast en Anner Bijlsma. Hij is de vaste cellist van de Van Swieten Society, het Archduke Ensemble en het Ives Ensemble. Daarnaast is hij verbonden als docent aan Codarts Rotterdam. Job ter Haar speelt op een barokcello gebouwd door Pieter Rombouts rond 1700, ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Michael Borgstede is docent klavecimbel aan de Hochschule für Musik in Keulen. Hij heeft talloze cd’s uitgebracht met solo-repertoire voor klavecimbel, die met diverse prijzen zijn bekroond, waaronder een ‘Diapason d’Or’ voor zijn opname van de klavecimbel muziek van vader en zoon Forqueray.


Video fragmenten
(Bron: YouTube)