w_rosanne-philippens
Rosanne Philippens

Rosanne Philippens, viool
François Lambret, piano

Wijziging: pianist Frank van de Laar is vervangen door François Lambret


Datum: 9 oktober 2016
Tijd: 11.30 uur


Programma

Franz Schubert (1797-1828) – Sonatina nr. 1 in D opus 137/1 D384

  • Allegro molto
  • Andante
  • Allegro vivace

Eugène Ysaÿe (1858-1931) – Sonate nr. 4 in e kl.t. (viool solo)

Fritz Kreisler (1875-1962) – Recitativo e Caprice opus 6 (viool solo)

Johannes Brahms (1833-1897) – Sonate nr. 2 in A opus 100

  • Allegro amabile
  • Andantino tranquillo-Vivace
  • Allegretto grazioso, quasi andante

Fritz Kreisler (1875-1962) – Praeludium und Allegro

Het programma is enigszins gewijzigd t.o.v. wat in de brochure staat vermeld!


Biografie

Rosanne Philippens is een van Nederlands grootste viooltalenten. Zo prees De Volkskrant  haar ‘wonderwereld aan kleur’ (2013), roemde de Duitse krant de Koelner Anzeiger haar ‘spieltechnische Brillianz’ (2013) en sprak de Badische Zeitung over haar “beseelte, in jedem Moment ungemein musikalische Geigenton!” (2014).

Rosanne begon op driejarige leeftijd met viool spelen. Ze studeerde bij o.a Coosje Wijzenbeek en Vera Beths en in juni 2009 haalde ze aan het Koninklijk Conservatorium haar diploma summa cum laude.
Begin september 2014 won Rosanne de eerste prijs op het International Violinwettbewerb te Freiburg. Ook won Rosanne in 2009 in het Nationaal Vioolconcours (“Oskar Back”).
Rosanne won tevens de Debman-prijs voor het beste vioolexamen en de Kersjesprijs, elk jaar toegekend aan jong talent door het Anton Kersjesfonds.
In maart 2014 oogstte zij veel lof tijdens haar solistisch optreden met The Rotterdam Philharmonic Strings onder leiding van chef dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Yannick Nézet-Séguin.

Als soliste speelde Rosanne verder o.l.v Stefan Asbury, Etienne Siebens en Martin Sieghart met o.a het NJO, het Hermitage State Orchestra te Sint Petersburg, het Pforzheim Kammerorchester, het Philharmonisches Orchester Freiburg, het Limburgs Symfonie orkest en het Vlaams Symfonie orkest.

Tijdens de NJO muziekzomer 2014 voerde Rosanne samen met dirigente Xian Zhang en het NJO in het eerste vioolconcert van Szymanowski uit. Dit werk hebben ze tevens opgenomen voor het label Channel Classics en zal, vergezeld van de viool-piano werken van Szymanowski, vanaf maart 2015 in de winkel liggen.

Rosanne Philippens speelt geregeld samen met de in Berlijn wonende pianist Julien Quentin. Julien is een veelgevraagd duo-partner en werkte onder meer samen met Renaud Capucon, Vilde Frang en trad op samen met Yuja Wang en Martha Argerich.
Rosanne maakt tevens deel uit van het Amsterdam Ensemble, een ensemble in de bezetting van Messiaens ‘Quatuor’, die allerlei interessante projecten tot stand brengen. Zo werkten ze samen met dichter/acteur Ramsey Nasr en mezzo-sopraan Christianne Stotijn.
Filmmaakster Carine Bijlsma volgde Rosanne als soliste tijdens een tournee met het Nationaal Studenten Orkest en maakte daar een prachtige documentaire van, genaamd ‘Soloist’. Deze documentaire ging in november 2010 in première op het Nederlands Filmfestival en wordt nog altijd vertoond op filmfestivals over de hele wereld.
Rosanne bespeelt een viool van Michel Angelo Bergonzi (Cremona ca. 1750), haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Deze bijzondere viool is jarenlang bespeeld door Herman Krebbers.

w_francois_lambret
François Lambret

Pianist François Lambret werd geboren in Parijs en studeerde zowel in Parijs als in Berlijn bij gerenommeerde musici als Menahem Pressler, Pierre-Laurent Aimard, Vladimir Mendelssohn, Ralf Gothóni en Hatto Beyerle en bij ensembles zoals het Quatuor Ysaÿe en het Artemis Kwartet. François is een gedreven kamermusicus en was medeoprichter van het Paul Klee Trio waarmee hij diverse internationale prijzen won waaronder de publieksprijs in Melbourne en de Eerste Prijs op het Trondheim Concours in 2011.
Met het Paul Klee Trio maakte François tournees door Groot-Brittannië, Duitsland, Oostenrijk, Italië, Noorwegen, Canada en Australië.
De wereldpremière opname van werken voor piano en harmonium van Alxandre Guimant werd bijzonder goed ontvangen en ontving de hoogste waardering in het vooraanstaande Franse muziekblad Diapason.
Concerten van François worden regelmatig uitgezonden op het Japanse kanaal NHK, op France Musique en het Duitse Welle. François gaf solorecitals in Parijs (Cité de la Musique en Salle Pleyel), Tokyo (Toppan Hall), Nagoya (Shirakawa Hall), Buenos Aires (Teatro Colón) en Berlijn (Philharmonie). François is regelmatig te gast op festivals zoals het Stavanger Festival, Mecklenburg-Vorpommern Festival, HSBC Cheltenham Music Festival, Tivoli Concert Series, La Roque d’Anthéron Festival en de European Chamber Music Academy.


Videofragment


(Bron: YouTube)