Foto: Marco Borggreve

Wyneke Jordans, piano
Leo van Doeselaar, piano


Datum: 10 februari 2019
Tijd: 11.30 uur


Programma

‘Van groot naar klein…’

BeethovenOuverture Egmont, opus 84
(bewerking voor piano à quatre mains uit 1816 door W. Watts)

SchumannSelectie uit “Stücke für große und kleine Kinder” opus 85

DebussySix Epigraphes Antiques

Adams‘A short ride in a fast machine’
(bewerking voor piano à 4-mains door Giel Vleggaar)

GershwinRhapsody in Blue
(bewerking voor vierhandig piano van zijn leerling Henry Levine)


Biografie

Nadat ze bij Jan Wijn aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam hun diploma Uitvoerend Musicus behaalden, zijn Wyneke Jordans en Leo van Doeselaar niet meer weg te denken van de Nederlandse concertpodia. Als quatre-mainsduo, als duo op twee piano’s en in samenwerking met ensembles als de Slagwerkgroep Amsterdam, het Nederlands Kamerkoor, het Berliner Philharmonischer Chor, Quink, het Barokorkest van de Nederlandse Bachvereniging , Anima Eterna en verschillende Nederlandse Symfonie-orkesten hebben ze zich sinds 1977 ontwikkeld tot een hechte eenheid.
Concertreizen voerden hen door Europa, de Verenigde Staten, Rusland en Azië. Ze waren het eerste quatre-mainsduo met een tournee door China (2005 en 2006). Van hun spel worden regelmatig opnamen uitgezonden voor radio en televisie.

In 1985 ontvingen zij de Publieksprijs van de Sonesta Koepelzaal te Amsterdam en in 2006 werden zij vanwege hun grote verdiensten voor de Franse muziek door het genootschap ‘Arts-Sciences-Lettres’ te Parijs onderscheiden met een zilveren medaille.
Zij vervulden gastdocentschappen aan diverse Nederlandse conservatoria.
Leo van Doeselaar is daarnaast als orgeldocent verbonden aan de Universität der Künste in Berlijn.
Behalve aan het grote repertoire voor piano à quatre mains en twee piano’s besteedt het duo ook aandacht aan Nederlandse muziek en aan de vele goede bewerkingen van oorspronkelijk voor andere instrumenten geschreven composities.

Het pianoduo realiseerde vanaf 1983 een reeks grammofoonplaten en cd’s voor het label Etcetera Records. In deze serie verschenen de complete muziek voor piano à quatre mains van Erik Satie, de Legenden, opus 59 van Dvorák en de complete muziek voor piano à quatre mains van Maurice Ravel.

Naast deze aktiviteiten specialiseerden Wyneke Jordans en Leo van Doeselaar zich in het bespelen van de fortepiano. Onder leiding van Malcolm Bilson en Jos van Immerseel richtten zij zich vooral op het rijke repertoire van de eerste Weense School.
Als fortepianoduo gaven zij recitals en masterclasses op gerenommeerde festivals als het Oude Muziek Festival in Utrecht, het Festival van Vlaanderen, Antverpiano, het York Early Music Festival, de Berliner Tage für Alte Musik, het Festival van Saintes, het Festival van San Antonio (U.S.A.) en het Early Music Festival te Moskou.

Wyneke en Leo vormen nu 40 jaar een internationaal succesvol pianoduo en bieden daarom een extra feestelijk jubileumprogramma aan naast twee klassieke programma’s met werken van Brahms/Schumann en Bach/Reger .
Jordans en Van Doeselaar staan voor subliem spel en spelvreugde. Zij zijn niet meer weg te denken van de Nederlandse en internationale concertpodia. Concertreizen voerden hen door Europa, de Verenigde Staten en Azië. Ze waren het eerste quatre-mainsduo met een tournee door China. Van hun spel worden regelmatig opnamen uitgezonden voor radio en televisie.
Ze hebben inmiddels 11 cd’s op hun naam staan en bereiden een jubileum-cd met werken van Johannes Brahms voor.

Voor meer informatie: www.wynekejordans-leovandoeselaar.com


Videofragment