Foto: Dinand van der Wal

Lars Niederstraßer, sopraansaxofoon
Peter Vigh, altsaxofoon
Kirstin Niederstraßer, tenorsaxofoon
Eva van Grinsven, baritonsaxofoon
Jan Brokken, verteller


Datum: 11 februari 2018
Tijd: 11.30 uur


Programma

In ‘De weg naar de vrijheid’ gaan verhalen en muziek over zoektochten naar vrijheid hand in hand. De muziek van Schulhoff, Sjostakovitsj, Pärt en Eisler wordt afgewisseld met verhalen van Jan Brokken. Hij zal voordragen uit zijn boeken “In het huis van de dichter”, “Baltische Zielen” en “ De kozakkentuin”. Ook zal er een nieuwe compositie klinken van Hawar Tawfiq, de Koerdisch/Nederlands componist die ooit zijn weg naar Nederland maakte.

Modest Moessorgski – Pianominiaturen

Erwin Schulhoff – Fünf Stücke für Streichquartett (selectie)

Hawar Tawfiq – De Tocht (nieuwe compositie, speciaal gecomponeerd voor dit programma)

Arvo Pärt – Fratres

Dmitri Sjostakovitsj – 8e Strijkkwartet

Hanns Eisler – Allegro uit de 6e Orchestersuite (arr. Chirstoph Enzel)

Alle arrangement met uitzondering van Eisler zijn gemaakt door Peter Vigh


Biografie

In het Berlage Blok, een studentenwoning van het Conservatorium van Amsterdam, werd in september 2008 door vier bevlogen saxofonisten het Berlage Saxophone Quartet opgericht. Ze werden gecoacht door onder anderen hun oud-docent Arno Bornkamp en leden van het Alban Berg Kwartet en het Koninklijk Concertgebouworkest.

Geroemd om zijn ‘muzikale speelplezier, natuurlijke flair, loepzuivere en ambachtelijke spel, waarin ze zoeken naar het uiterste’ (Jury Dutch Classical Talent), toont het Berlage Saxophone Quartet graag zijn veelzijdigheid aan een breed publiek met eigen arrangementen en werken uit verschillende eeuwen en stijlen.

De vier musici sleepten al snel meerdere prijzen in de wacht, zoals de eerste prijs bij het Selmer Saxofoonkwartetten-concours, bij het Storioni Festival Concours en bij het Onwings! Presentatieconcours.
In 2011 werden ze laureaat bij de Deutsche Musikwettbewerb in Berlijn wat resulteerde in meer dan dertig concerten in Duitsland in de serie “Konzerte junger Künstler” voor het seizoen 2012-2013. Recentelijk werd het kwartet de winnaar van van de Dutch Classical Talent Award en Publieksprijs 2013 (voorheen Vriendenkrans) tijdens de finale in het Concertgebouw Amsterdam.

Met hun afwisselende programma’s (Sovjet Sax, Koekjes van eigen deeg, Stabat Mater, de Grote Vier…) waren ze te horen in zalen als het Concertgebouw Amsterdam, Muziekgebouw aan ‘t IJ, Vredenburg Utrecht en op het Grachtenfestival, Holland Festival en Festival Classique Den Haag en zijn ze een graag geziene gast op Radio 4 en de Concertzender. Daarnaast speelde het Berlage Saxophone Quartet concerten in Frankrijk, Spanje, Italië en Duitsland.

“Wat een weldadige, frisse bries in het traditionele kwartet-landschap! De instrumenten “vibreren” en ademen gezamenlijk – de speelvreugde van deze ware meesters springt meteen over op het publiek. Een groot genoegen!”

Valentine Erben – Cellist Alban Berg Quartett

Voor meer informatie: berlagesaxophonequartet.com

Jan Brokken (1949) is schrijver van romans, reisverhalen en literaire non-fictie. Hij debuteerde met De provincie en schreef onder andere De regenvogel, De blinde passagiers, De droevige kampioen, Mijn kleine waanzin, Waarom elf Antillianen knielden voor het hart van Chopin en In het huis van de dichter. Veel van zijn romans zijn in diverse talen vertaald en verfilmd. Als schrijver heeft hij internationale faam verworven – The New York Times prees Jungle Rudy als een meesterwerk van verhalende non-fictie. Met Baltische zielen schreef hij een baanbrekend en grensverleggend boek, met De vergelding bereikte hij een breed en groot publiek.

Voor meer informatie: www.janbrokken.nl


Video fragmenten(Bron: YouTube)