Diaghilev inspirator Daniel van der Hoeven speelt Bach, Prokofjev en Ravel

Foto: Foppe Schut

Daniël van der Hoeven, piano


Datum: 16 april 2023
Tijd: 11.30 uur
Locatie: Het Park, Othellozaal

Voor het bestellen van toegangskaarten: hetpark.nl


Programma:

Diaghilev inspirator

J.S. Bach
Sonate BWV 1001

S. Prokofiev
10 stukken uit Romeo en Julia
4 stukken uit l’Eventail de Jeanne

M. Ravel
La Valse

Opmerking: koffie/thee pauze is na het concert!


Biografie:

Daniël van der Hoeven (Amerongen, 1985) studeerde aan het Koninklijk Conservatorium bij Ellen Corver en vervolgens bij Naum Grubert. In 2010 sloot hij zijn studie af met onderscheiding.

Van der Hoeven won prijzen bij diverse concoursen. In maart 2013 werd hij winnaar van het Internationaal Bach Concours in Würzburg (Duitsland). Bij het Internationaal Bach Concours in Leipzig (2014) ontving hij een Speciale Prijs. Ook was hij finalist bij de Internationale Pianoconcoursen in Gorizia, Italië (2014) en Malta (2015). In april 2010 won hij de hoofdprijs, een CD-opname én de Yuri Egorov Gold Medal bij het 4e YPF Nationaal Pianoconcours 2010 in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. Prijzen bij het Prinses Christina Concours leidden tot een optreden in Carnegie Hall in New York in het najaar van 2005.

Van der Hoeven trad behalve in Nederland ook op in vele Europese landen en de Verenigde Staten. Hij soleerde met diverse Nederlandse orkesten, zoals het gerenommeerde Asko/Schönberg ensemble en JeugdOrkest Nederland. Daniël van der Hoeven is ook zeer actief in de kamermuziek.

Zijn debuut-cd met werken van Prokofjev en Bartók kwam in 2013 uit en werd zeer positief ontvangen. In 2014 is zijn tweede cd, “Bach and Co.” verschenen. ‘Pianist’ gaf deze 5 sterren voor zowel uitvoering als opname:

“… een pianist van uitzonderlijke klasse. Zijn toon boeit van meet af aan. – Prachtig, de transparantie van zijn architectuur, zijn toon en de intimiteit die hij ons van tijd tot tijd doet geworden. Alsof je met de componist alleen bent en er verder niemand bij mag zijn.”

Het programma dat hij brengt in het Park opent met één van de sonates voor soloviool van Johann Sebastian Bach, in een bewerking voor toetsen door de klavecinist en musicoloog David Schulenbert. Het stuk werd nog niet eerder op piano uitgevoerd.

De daaropvolgende eveneens schitterende stukken zijn op hun eigen manier allemaal verbonden aan de beroemde choreograaf Sergej Diaghilev en het Parijs van rond de jaren ’20. Diaghilev bracht een bijzonder getalenteerde generatie van dansers, choreografen, schilders/ontwerpers en componisten bijeen: de invloedrijke Ballets Russes, met Parijs als thuisbasis.
Diaghilev heeft een grote invloed gehad op de carrière en muziek van Sergej Prokofiev. Hun intensieve samenwerking legde de basis voor het ballet Romeo en Julia, waarvan Prokofjev zelf een bewerking voor piano maakte.

L’éventail de Jeanne is een samenwerking in 1927 van 10 Franse componisten voor een ballet gechoreografeerd voor kinderen. Het stuk is een afspiegeling van muzikaal Parijs van die tijd! We horen vier delen hieruit, van Ibert, Milhaud, Poulenc en Schmitt – stuk voor stuk meesterwerkjes in hun eigen stijl.

Ter afsluiting klinkt Ravels spectaculaire pianobewerking van La Valse uit 1920, een van de slechts vier werken van Ravel die oorspronkelijk voor orkest zijn geconcipieerd; het was eigenlijk geschreven als ballet voor Diaghilev, die het echter afkeurde. “Een meesterwerk, maar geen ballet, dit is een portret van een ballet!”, schreef hij. Ravel was diep gekwetst…

Voor meer informatie: www.danielvanderhoeven.nl