W_Jan_BrokkenJan Brokken, piano
Marcel Worms, piano
Ursula Schoch, viool


Locatie: Schouwburg Het Park
Datum: 6 maart 2016
Tijd: 11.30 uur


Programma

Concertlezing door Jan Brokken en Marcel Worms op piano en Ursula Schoch op viool:

Arvo Pärt (1935, Estland) – Fratres (piano en viool)

Arvo Pärt (1935, Estland) – Für Alina (piano solo)

Pēteris Vasks (1946, Letland), Maza vasaras mūzika, deel 1, 2 en 3 (piano en viool)

Arvo Pärt (1935, Estland) – Spiegel im Spiegel

Ester Mägi (1922, Estland) – Lappi Viis nr.6 (piano solo)

Heino Eller (1887-1970, Estland) – Sonate voor piano en viool, dl. 2

Arvo Pärt (1935, Estland) – Sonatine nr. 1, dl. 1 Allegro, dl.2 Larghetto (piano solo)

Mikalojus Konstantinas Čiurlionis (1875 – 1911) – Drie Preludes voor viool en piano (Allegretto, Presto en Vivace)

Jurgis Gaižauskas (1922-2009, Litouwen) – Sonate nummer 2, dl. 3 Marciale (piano en viool)

George Gershwin (1898-1937) – Prelude nr.1, transcriptie voor viool en piano door Jascha Heifetz (1901-1987, Litouwen-Los Angeles), Allegro ben ritmatico e deciso

In zijn omvangrijke non-fictie boek Baltische Zielen beschrijft Jan Brokken de  geschiedenis van Estland, Letland, Litouwen en Oostelijk Pruisen aan de hand van  vijftien families. Families, die beroemdheden voortbrachten of gewone stervelingen  die meegesleurd werden door de maalstroom van opstanden, revoluties en oorlogen.  Zonder hun muziek zouden zij ten onder zijn gegaan want de Baltische Staten zijn echte muzieklanden.

Het trio varieert wel eens op deze lijst, zodat ze of de tekst of de muziek iets meer aandacht geven.
Nu is het programma (inclusief toegift): 2x 50 minuten. Van die 100 minuten is 60 tot 65 procent muziek.
Maar nogmaals, ze laten het afhangen of het een literaire organisatie is of een muzikale.
Het publiek vindt altijd dat de tekst de muziek versterkt, en dat de muziek de tekst versterkt.


Biografie

Jan Brokken (1949) groeide op als domineeszoon in het Zuid-Hollandse dorp Rhoon. Hij studeerde journalistiek in Utrecht en politicologie in Bordeaux (Fr). Jan Brokken schreef 27 romans, verhalenbundels, reisverhalen en non-fictie boeken. In 1984 debuteerde hij met De provincie. De roman werd enkele jaren later verfilmd. Voor de verhalenbundel De zee van vroeger kreeg Jan Brokken de Van der Hoogt prijs. De roman De blinde passagiers werd genomineerd voor de Belgische Gouden Uil, de roman Voel maar voor de Libris Literatuurprijs. Brokkens autobiografie Mijn kleine waanzin werd bekroond met de Icodo-prijs van oorlogsslachtoffers. André Matthijsse noemde Brokken in de Haagse Courant ‘de hedendaagse Slauerhoff’. De New York Times prees hem als een meester van verhalende non-fictie. Behalve over reizen schreef Jan Brokken vaak over muziek, in Met musici, Waarom elf Antillianen knielden voor het hart van Chopin en in zijn, volgens Maarten ’t Hart ‘zeldzaam geslaagde meesterwerk’, In het huis van de dichter. De roman beschrijft Brokkens vriendschap met de legendarische Russische pianist Youri Egorov. In Baltische zielen staan portretten van de componisten Arvo Pärt, Heino Eller, Peteris Vasks en Jurgis Gaizauskas en van de violist Gidon Kremer. Geschiedenis speelt een belangrijke rol in het werk van Brokken. Niet alleen de Europese geschiedenis en niet alleen de Tweede Wereldoorlog – hij schreef ook veel over de West-Afrikaanse, Caraïbische en Zuid-Amerikaanse historie. De Vergelding, een dorp in tijden van oorlog, werd genomineerd voor de Libris Geschiedenisprijs, de NS Publieksprijs, de AKO Literatuurprijs en Gouden Boekenuil. Het boek kreeg de J.Dutilhprijs van het Rotterdams Historisch Genootschap. Met zijn non-fictieboek De vergelding, een dorp in tijden van oorlog verwierf Jan Brokken de bestsellerstatus. Het boek klom onmiddellijk na verschijnen naar de eerste plaats van de boeken toptien. Van het boek zijn inmiddels 100.000 exemplaren verkocht. Baltische zielen werd ook in het buitenland een succes; in Nederland verscheen onlangs de 18e druk. In De Kozakkentuin wordt ‘op meesterlijke wijze’ (De Standaard, Brussel) de vriendschap tussen de jonge officier van justitie Alexander von Wrangel en de verbannen schrijver Fjodor Dostojevski in Siberië verteld.

Voor meer informatie: www.janbrokken.nl

W_Schoch_WormsUrsula Schoch werd in 1971 te Ludwigsburg geboren. Als vierjarige  kreeg ze haar eerste vioollessen. In Trossingen was haar leraar professor G. Baynov en na haar middelbare school studeerde zij aan de Musikhochschule van Keulen bij professor Saschko Gawriloff. Tijdens haar studie nam ze tegelijkertijd ook kamermuzieklessen bij het Alban  Berg strijkkwartet.
In 1987 behaalde Ursula met haar trio de eerste prijs bij ‘Jugend Musiziert’, het nationale muziekconcours voor de jeugd in  Duitsland. In 1990 herhaalde ze deze prestatie, nu als solovioliste.
In 1992 was ze eerste prijswinnares van het ‘Deutsche Musikwettbewerb’. Aansluitend hierop speelde ze solo- en kamermuziekconcerten, o.a.een recital met solowerken van J.S. Bach bij de ‘Ludwigsburger Schlossfestspiele’ en als soliste tijdens verschillende tournees binnen Europa, naar Japan, Centraal-Azië,  Amerika en Afrika.
Van 1998 tot 2000 was Ursula lid van de Berliner Philharmoniker. Sinds het seizoen 2000/2001 is zij tweede concertmeester van het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam.
Ursula bespeelt een viool van J.B. Guadagnini. Bij het label ‘Bayer Records’ zijn van Ursula Schoch CD’s  verschenen met vioolconcerten van Mendelssohn, Mozart, Brahms, Barber en Bruch en met vioolsonates van Franck, Debussy en Poulenc.

Marcel Worms (Amsterdam, 1951) studeerde aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Hans Dercksen. Tevens volgde hij lessen bij de Russische pianist Youri Egorov en bij Alicia de Larrocha. Na zijn eindexamen in l987 specialiseerde hij zich in kamermuziek bij Hans Broekman en in 20ste-eeuwse pianomuziek bij Alexandre Hrisanide.
Marcel Worms is aktief als kamermuziekspeler en als solist: in l990 bracht hij in een recital in de IJsbreker jeugdwerken van Schönberg in première en in l99l voerde hij het complete pianowerk van Janáček uit. Sinds het seizoen l992/l993 voert hij het programma Jazzinvloeden in de 20ste-eeuwse pianomuziek uit. Sinds 1996 is Marcel Worms bezig met een Bluesprojekt: meer dan 200 Nederlandse en buitenlandse componisten (uit 55 landen op alle continenten) schreven een bijdrage voor dit programma. Dit programma voerde Marcel Worms uit in vrijwel alle Europese landen en verder in het Midden – en het Verre Oosten, de USA, Afrika en Zuid-Amerika.
Vanaf 2002 houdt de pianist zich bezig met het pianowerk van Federico Mompou. In november 2009 bracht hij als eerste een cd uit met ongepubliceerde pianomuziek van Mompou, die het jaar daarvoor in Barcelona was ontdekt.
Vanaf 1993 tot heden maakte Marcel Worms 17 solo CD’s. In 2012 combineerde hij op CD Bachs Goldbergvariaties met Metamorphosis van Philip Glass en het jaar daarna verscheen een CD met pianowerk van de Braziliaanse componist Francisco Mignone. In 2015 zal een CD worden uitgebracht met klassieke Caribische dansmuziek en een CD met het complete werk van Arvo Pärt voor piano solo en voor viool en piano.
Marcel Worms stelde concertlezingen samen met de auteurs Jan Brokken, K. Schippers, A.L. Snijders en Marja Vuijsje. Tot zijn vaste kamermuziekpartners behoren sopraan Irene Maessen, fluitiste Eleonore Pameijer en violiste Ursula Schoch.


Videofragmenten


(Bron: YouTube)