EnAccord Strijkkwartet

Foto: Merlijn Doomernik

Ilka van der Plas, viool
Helena Druwé, viool
Rosalinde Kluck, altviool
Maike Reisener, cello


Datum: 11 maart 2018
Tijd: 11.30 uur


Thema: ‘Capriccio’ – Pareltjes uit de kwartetliteratuur

Alessandro Scarlatti (1660-1725) – Sonata à quatro (concerto grosso nr.3)
Giacomo Puccini (1858-1924) – “Crisantemi” in cis
Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847) – Capriccio uit opus 81
Ervín Schulhoff (1894-1942) – 5 stücke für streichquartett
Joaquín Turina (1882-1949) – “La oración del torero” opus 34
Claude Debussy (1872-1918) – Strijkkwartet in g.

Dit programma van ruim een uur is tot stand gekomen voor de CD-opnames die het EnAccord Strijkkwartet recentelijk maakte. Deze qua stijl en karakter zeer uiteen lopende korte stukken vormen, zo blijkt uit ervaring, voor het publiek een boeiende en afwisselende luisterervaring. Met deze ‘pareltjes’ uit de kwartetliteratuur, bekend en minder bekend, geeft het EnAccord Strijkkwartet er blijk van, van alle markten thuis te zijn. Dit programma is zeer goed in het gehoor liggend en toegankelijk voor een breed publiek. Bovendien lichten de kwartetleden de stukken met een kort verhaaltje toe.


Biografie

De leden van het EnAccord Strijkkwartet bundelen in hun spel energieke overtuigingskracht, hoge technische kwaliteit en een grote muzikale beleving. Het kwartet weet haar publiek mee te slepen door haar dynamische en expressieve vertolkingen van de prachtige meesterwerken die het strijkkwartetgenre rijk is. Door hun oog voor details in de partituur, hun uitgebalanceerde samenklank en levendige interactie vertellen zij de luisteraar een fris en intrigerend verhaal.
Het ensemble kiest in haar programmering voor een combinatie van werken uit uiteenlopende stijlperiodes en streeft naar afwisseling van klankkleuren, karakters en dynamiek. Een bijzondere band heeft het EnAccord Strijkkwartet met de muziek van Felix Mendelssohn.

In haar inmiddels 15-jarige bestaan heeft het EnAccord Kwartet bekendheid verworven onder andere door het winnen van prijzen bij diverse concoursen, zoals het Charles Hennen Concours, het Vriendenkrans Concours en de concertserie ‘Het Debuut’. Ook internationaal gooiden zij hoge ogen bij concoursen in Wenen en Trondheim. In 2010 ontving het EnAccord Kwartet de Kersjes Prijs, een prestigieuze prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan een uitzonderlijk talent in de Nederlandse kamermuziek. Het kwartet studeerde in Keulen bij de leden van het Alban Berg Quartett en volgde door de jaren heen talloze cursussen en masterclasses bij diverse gerenommeerde kwartetten.

Het EnAccord Strijkkwartet is een geliefde gast op kleine en grote kamermuziekpodia in België en Nederland. Zij speelden in bekende concertseries zoals ‘Het Zondagochtendconcert’ en ‘Jonge Nederlanders’ van het Concertgebouw in Amsterdam en de serie ‘SCOOP’ van het Concertgebouw in Brugge. In festivals als het Grachtenfestival in Amsterdam en Festival Classique in Den Haag trad het kwartet meermaals op.

In Troyes, Frankrijk, was het kwartet te gast bij het ‘Festival Les Musicales d’Orient’, waar zij samenwerkten met Valentin Erben, cellist van het Alban Berg Quartett. Een andere inspirerende combinatie vormt het EnAccord Kwartet met de meesterpianist Severin von Eckardstein, een samenwerking die reeds op diverse concertpodia succes heeft geoogst. Samen met saxofonist Ties Mellema, winnaar van de Nederlandse Muziekprijs, namen zij een cd op met nieuwe Nederlandse werken gebaseerd op de muziek van Prince.

Ilka, Helena en Rosalinde bespelen instrumenten, die hun ter beschikking zijn gesteld door het Nationaal Muziekinstrumentenfonds.

Voor meer informatie: www.enaccord.nl


Video fragmenten(Bron: YouTube)