Rosa Arnold, viool
Jeanita Vriens, viool
Annemijn Bergkotte, altviool
Kirsten Jenson, cello

Porgy Franssen, verteller


Locatie: Schouwburg Het Park
Datum: 8 maart 2015
Tijd: 11.30 uur


Programma

Antonín Dvorák (1841-1904) – Strijkkwartet in G opus 106

  • Allegro moderato
  • Adagio ma non troppo
  • Molto vivace
  • Finale: Andante sostenuto – Allegro con fuoco

Leoš Janácek (1854-1928) – Strijkkwartet nr. 1 ‘Kreutzersonate’

  • Adagio con moto
  • Con moto
  • Con moto – Vivace – Andante
  • Con moto – Adagio – Maestoso

‘Dus als de hartstochten worden uitgeroeid tot de laatste en krachtigste toe, namelijk de zinnelijke liefde, dan zal de profetie vervuld zijn, de mensen zullen in eendracht tezamen komen, het doel der mensheid zal bereikt zijn en deze hoeft niet verder te bestaan.’

(Lev Tostoj in de Kreutzersonate)

Dit geheel Tsjechische programma voert langs de folkloristische en gepassioneerde klanken van de Tsjechische cultuur, met als hart van het programma Janácek’s eerste strijkkwartet: ‘Kreutzersonate’, naar het gelijknamige verhaal van Lev Tolstoj.
Samen met gerenommeerd acteur Porgy Franssen en schrijfster Dagmar Slagmolen, heeft het Ragazze Kwartet Tolstoj’s teksten bewerkt tot een muzikale vertelling. Vervlochten met de muziek, wordt het indringende verhaal verteld van een echtpaar dat vecht met liefde en lust, trouw en ontrouw, jaloezie en wraak binnen een cultuur waar de verhoudingen tussen mannen en vrouwen op scherp staan.


Biografie

Het Ragazze Kwartet is een jong, Nederlands strijkkwartet dat opvalt door haar muzikale bevlogenheid, talent, veelzijdigheid en presentatie. Met name de veelzijdigheid is uitzonderlijk binnen de Nederlandse strijkkwartetwereld. Het Ragazze Kwartet schroomt niet om samenwerkingen aan te gaan met componisten, musici, makers en kunstenaars uit andere muziekstijlen en andere kunstdisciplines. Hierbij werkt het kwartet altijd vanuit haar basis: de klassieke muziek, en probeert het steeds weer tot een ultieme cross-over te komen waarbij beide benaderingen of disciplines elkaar vanuit volkomen gelijkwaardig oogpunt aanvullen en optillen.

Het Ragazze kwartet volgde de tweejarige fulltime opleiding aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie (NSKA), en sloot deze af in augustus 2011. Daarna werd het Ragazze kwartet een jaar lang gecoacht door Luc Marie Aguera van het Franse Quatuor Ysaÿe (mede mogelijk gemaakt door het Kersjes Fonds).

In oktober 2007 maakte het kwartet een tournee naar Nepal (mogelijk gemaakt door het Prinses Christina Concours). In november 2007 werd het viertal geselecteerd voor Het Debuut, een concertserie in alle belangrijke kamermuziekzalen van Nederland. In maart 2010 nam het Ragazze kwartet in Carnegie Hall, New York deel aan de masterclass van het beroemde Kronos Quartet. Slechts 3 kwartetten werden hier wereldwijd voor geselecteerd. In 2013 waren de Ragazze te gast op het prestigieuze Verbier Festival in Zwitserland en maakten ze een tournee door China.

In 2012 tekenden de Ragazze een contract bij het label Channel Classics voor drie cd’s, waarvan de eerste, ‘Vivere’, in maart 2013 lovend werd ontvangen. Daarnaast is het kwartet het ‘huiskwartet’ bij het televisieprogramma de Tiende van Tijl (AVRO).
In oktober 2013 won het kwartet de Kersjes van de Groenekan Prijs, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan een uitzonderlijk talent in de Nederlandse kamermuziek.

De viool van Jeanita en de cello van Kirsten (Rombouts cello) is ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Het Ragazze Kwartet is in het bezit van een kwartet aan klassieke stokken, gemaakt door Andreas Grütter, mogelijk gemaakt door de Stichting Eigen Muziekinstrument.

De pers over het Ragazze Kwartet

Over de CD ‘VIVERE’ (release maart 2013)
Vier meiden en een boel muzikale energie! (…) Opvallend: de gelijkwaardigheid van de strijkers…. kleur en dynamiek worden democratisch uitgewerkt, met goed aanwezige middenstemmen. 
(Trouw ****)

Dit is volwassen strijkkwartetspel vol eigenheid, intens muzikaal en met een sonoriteit die wordt gezocht in pure zuiverheid, niet in opgepoetst vibrato. (De Telegraaf ****)

(…) het resultaat mag er zijn. (…) ze spelen het mooi licht en stralend. (…) 
(Het Parool ***)

Energiek, sexy, erg goed, niet bang voor de zwaardere stukken én behept met een wonderlijk vermogen zich staande te houden: het Ragazze kwartet. (De Volkskrant)

Voor meer informatie: www.ragazzekwartet.nl

Porgy Franssen

W_Porgy_FranssenPorgy Franssen studeerde in 1979 af aan de Maastrichtse Toneelacademie. Ook volgde hij opleidingen aan de Tekenacademie Amsterdam en de Media Academie Santbergen in Hilversum.
De afgelopen 25 jaar was hij bij talloze theatergezelschappen en bij diverse televisie- en filmproducties werkzaam als freelance acteur en regisseur. In 1991 speelde hij in de VPRO- serie Bij Nader Inzien van Frans Weisz. Hij ontving hiervoor een Gouden Kalf voor beste filmacteur.

Andere tv-rollen zijn o.a. De Ziener (Vestdijk 1998), Soekarno in Holland (1999), Wij Alexander (2000), de advocatenserie Keijzer & De Boer van de KRO en NCRV. En erg leuk voor kinderen is Foeksia de Miniheks.
Porgy Franssen heeft diverse regies op zijn naam staan bij o.a. De Appel (l’Histoire du Soldat) en in het vrije circuit (Herfst in Riga, Blind Date, De dood en het meisje, Met grote blijdschap, De gelukkige Mandarijn).
In 2003 maakte hij de film Hotel Heimwee.

Ook regisseerde hij de opera Viva la Mamma. In 2006 speelde hij de titelrol bij Theater EA in Cyrano (nominatie Louis d’Or – voor de vierde maal trouwens, die nominatie!) Met Wie vermoordde Mary Rogers? (1995) maakte hij zijn entree bij Orkater, speelde daar o.a. de Nietsfabriek, de Formidabele Yankee en Houdini. In 1999 ontving hij De Mary Dresselhuysprijs voor mijn hele oeuvre.
In 2000 initieerde, regisseerde en speelde hij bij Orkater ‘Petomaan, Necrofiel, Trompettist’. The Prefab Four (Monkees 2002/2003) en Hagedissenhuid (2003-2004) volgden.

De afgelopen jaren speelde hij bij Orkater in de regie van Dirk Groeneveld: ‘Novecento’, en ‘Zijde’ eveneens een monoloog van Alessandro Barrico. Ook van Baricco: ‘Ultimo’, samen met Ariane Schlüter.In 2007 o.a. met Olga Zuiderhoek ‘Wie is er bang voor Virginia Woolf’ in de regie van Gerardjan Rijnders. Verder ‘Blackface’, van Orkater, muziek Vincent van Warmerdam. Daarna in ‘In Wankel Evenwicht’ van Albee en ‘Het Diner’ van Herman Koch. Nu in een musical (Putting it together) van Sondheim. Ragazze kwartet, Holland Barok Ensemble, Residentie-orkest, Utrechts String kwartet en het Nederlands Blazersensemble.

Voor meer informatie: www.porgyfranssen.nl


Videofragmenten

(Bron YouTube)

Geef een reactie