Foto: Sarah Wijzenbeek

Jana Machelett, fluit
Charles Watt, cello
Miriam Overlach, harp


Datum: 14 oktober 2018
Tijd: 11.30 uur


Programma

Johann Christian Bach (1735-1782) – Sonata VI (10’)

 • Allegro
 • Andante
 • Allegro

Gabriel Fauré (1845-1925) – Sicilienne (8’)

 • Après un reve

Jules Mouquet (1867-1946)- La Flute de Pan (8’)

 • Pan and the birds
 • Pan and the Shepherds

Joseph Jongen (1873-1953) – Deux Pièces en trio (15’)

 • Lent
 • Allegro

René de Boideffre (1838-1906) – Au bord d’un ruisseau – bij de rivier (3’)

Mikhail Glinka (1804-1857) – 2 Russische liederen voor trio (6’)

Mikhail Glinka (1804-1857) – Mozart-Variaties voor harp-solo (7’)

Maurice Ravel (1875-1937) – Sonatine en Trio (12’) – (1905, Salzedo bew. 1937)

 • Modéré
 • Menuet
 • Animé

In deze programmering zijn kleine wijzigingen doorgevoerd (6/10/2018)


Biografie

Ensemble Lumaka (fluit, harp en strijktrio) bestaat sinds bijna 15 jaar en is op dit moment met eigen producties en concerten één van de meest actieve kamermuziekensembles van Nederland.
Ensemble Lumaka bestaat uit: Jana Machalett, fluit; Miriam Overlach, harp; Saskia Viersen, viool; Martina Forni, altviool; Charles Watt, cello.

Het winnen van o.a. het Internationale Kamermuziekconcours Almere en Het Debuut bevestigden al vroeg het hoge niveau van het ensemble. Het ensemble is in zijn kwintet- bezetting als vast ensemble op dit moment uniek in Nederland.
De individuele spelers van Ensemble Lumaka zijn daarnaast ook lid van verschillende Nederlandse toporkesten en –ensembles zoals het Koninklijk Concertgebouw Orkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest en Ensemble Insomnio.

De muziek
Passie voor kamermuziek, met als zwaartepunt de muziek van 1900-1945, is wat de musici verbindt. De kwintet-bezetting van Ensemble Lumaka werd in de jaren twintig voor het eerst in het leven geroepen door de Parijse harpist Pierre Jamet. Hij gaf diverse componisten opdrachten om nieuw werk te schrijven voor deze bezetting. Op zoek naar nieuwe klank- kleuren en kleurcombinaties in de kamermuziek kozen de componisten vanaf het einde van de 19de eeuw regelmatig voor deze instrumenten in plaats van de tot dan toe gebruikelijke bezettingen zoals een pianotrio of een strijkkwartet. Het ensemble onderscheidt zich dan ook door zijn specialisatie in deze complexe kamermuziek van het begin van de 20ste eeuw.

Projecten
Ensemble Lumaka werkt voor speciale projecten regelmatig samen met acteurs, schrijvers, lichtkunstenaars, of andere musici zoals de klarinettist en ARD-prijswinnaar Olivier Patey.
In hun concertserie MOnuMENTEN 1920 combineren de ensembleleden hun ervaring en enthousiasme voor nieuwe concertvormen met hun grote repertoire van muziek uit het inter- bellum. Hun productie Visionaire Timbres 1926 kreeg in de Volkskrant een vier-sterren recensie. Hun samenspel werd beschreven als ‘voortreffelijk‘. Met dit programma is het ensemble volgend seizoen nog verschillende keren in het hele land te horen.

Cd’s
Onlangs bracht Ensemble Lumaka een nieuwe CD uit met werken van Pierné, Jongen, Smit en Goossens bij het label Et’cetera. Eerder brachten zij de CD’s ‘Noël de France‘ (2010) en ‘Roussel, Debussy, Jongen‘ (2009) uit, die met lovende recensies beschreven werden.

Voor meer informatie: www.ensemblelumaka.com en www.lumakaweb.wordpress.com of kijk op facebook, youtube of soundcloud.


Video fragment