Welkom


De Concertstichting Johan Messchaert is zondag 5 september van 12.00-17.00 uur aanwezig op de Kunst- en Cultuurmarkt in Hoorn.


Ruim 100 JAAR Concertstichting Johan Messchaert

Ruim 100 jaar geleden spraken drie heren over het muziekleven in Hoorn. Muziek in Hoorn? Er was een tamboer- en blazerskorps. Er waren kerkkoren en kerkorgels. En dan had je Hoorns eigen trots, de beroemde zanger Johan Messchaert, bas-bariton, die tot in Wenen de podia beklom, doch niet in zijn geboortestad Hoorn. Maar muziek, een strijkkwartet, een blaas-octet of, het
toppunt, een symphonie-orkest, speelde er maar weinig.

Een eeuw geleden dus, vonden drie heren, dat er zoiets als een geregeld muziekleven moest zijn in Hoorn. En dus richtten zij een vereniging op die een en ander vorm zou geven.

Professioneel niveau

De oprichters wilden van het begin af aan duidelijk maken, dat het ging om muziekuitvoeringen op professioneel niveau. Daarom zochten zij naar een naam, die dat zou uitstralen. En die als het kon ook nog eens het lokale karakter zou onderstrepen. Die zoektocht leverde de naam op van Johan Messchaert, de beroemde zanger, geliefd bij Brahms, Mahler en dirigent Willem Mengelberg en wiens portret in het Amsterdamse Concertgebouw hangt.

Geboren in Hoorn!

Is er veel veranderd in de eeuw van de Concertstichting, zoals de organisatie zich na enige
tijd noemde? Nee, niet veel. Johan Messchaert heeft zich altijd kunnen identificeren met de grote namen uit de wereld van de kamermuziek.
Bestuursleden zeiden wel eens ’New York, Amsterdam, Hoorn’, maar vonden het toch een beetje te blufferig om dat op een poster te zetten. Het neemt niet weg dat violiste Emmy Verhey om de twee of drie jaar bij Messchaert optrad, dat cellist Pieter Wispelwey vanwege het 100-jarig jubileum terugkeert naar het podium van vroeger evenals Hannes Minnaar, veel gevraagd pianist. En hoe graag hadden we hier de naam van Rian de Waal toegevoegd, maar die overleed in 2011. Poulenc, Arvo Pärt In de muziek-keuze, het repertoire, doen zich ook veranderingen voor.

Klassiek is klassiek, zou je denken, maar er is sinds 1920 wel honderd jaar muziek bij gecomponeerd. Tussen 1950 en 1980 was de barokmuziek (Bach, Händel, Telemann) buitengewoon veel gevraagd, later kwam er weer meer belangstelling voor romantische muziek (Rachmaninov, Chopin, Beethoven, Brahms). En voorzichtig aan verschijnen ook componisten van uiteenlopende soorten modernere muziek in het Messchaert-programmaboekje: Sjostakovich, Poulenc, Ravel, Arvo Pärt.

Mede dankzij een goede samenwerking met Schouwburg Het Park is Concertstichting Johan Messchaert zijn tweede eeuw begonnen.

Onder het menu Concerten vind je ons 100 jaar programma voor het seizoen 2019-2020. Neem alvast een voorproefje want bij de meeste concert programma’s bestaat de mogelijkheid een muziekstuk van een of meerdere uit te voeren muziekwerken te beluisteren.
Klik op de afspeel-knop in het midden van het video-fragment en vervolgens kunt u genieten van wat u te wachten (of eigenlijk; te beluisteren) staat.

Onze concerten worden in Schouwburg ’Het Park’ gehouden. De prijzen kunt u eveneens vinden onder het menu Concerten.


Zie ook onze Facebook pagina!