Delta Piano Trio

Schumann, Beethoven & Auerbach

Zondag 12 november 2023

11:30 Schouwburg Het Park

Programma

Robert Schumann
Pianotrio nr. 1 in d, Op. 63

Ludwig van Beethoven
Variaties in Es, Op. 44

Lera Auerbach
Pianotrio nr. 3

Musici

Gerard Spronk, viool
Irene Enzlin, cello
Vera Kooper, piano

Biografie

Onversneden en compromisloze muzikaliteit gekoppeld aan ongerept en gepassioneerd musiceren – dat kenmerkt het Delta Piano Trio, dat in 2013 in Salzburg werd opgericht door drie Nederlandse musici: violist Gerard Spronk, celliste Irene Enzlin en pianiste Vera Kooper. Bij optredens van hen wordt kamermuziek een vorm van communicatie, uitwisseling van ideeën en ontdekking.
Het trio ontving in 2021 – midden in coronatijd – de prestigieuze Kersjesprijs. In het juryrapport is te lezen: “De warme, weelderige klank, de perfecte balans en het meeslepende spel van het Delta Pianotrio hebben ons overrompeld.”
Zowel nationaal als internationaal behaalde het Delta Piano Trio eerste prijzen op diverse kamermuziekconcoursen, bijvoorbeeld in Litouwen, Italië, en bij het Orlando festival in Nederland. Het trio treedt regelmatig op in prestigieuze zalen door heel Europa, Rusland, Israël, China, Zuid-Korea, Indonesië en de Verenigde Staten. 

Hun debuut-cd, met pianotrio’s van Taneyev en Borodin, werd uitgebracht door Naxos. Zowel hun tweede cd The Mirror with Three Faces, met werken van Lera Auerbach en Dmitri Sjostakovitsj, uitgebracht bij het Amerikaanse label Odradek Records, alsook het album Origin (in 2022 uitgebracht bij Challenge Classics) ontvingen uitstekende kritieken in toonaangevende vakbladen als Diapason, BBC Music Magazine, Gramophone, de NRC en Luister.
Het Delta Piano Trio geeft regelmatig masterclasses en coacht graag jongere ensembles.

Het trio staat bekend om hun persoonlijke repertoirekeuze, waarbij diverse stijlen kunnen samensmelten; hun repertoire omvat het hele spectrum van de pianotrio-literatuur. Ook hebben de musici een nauwe band opgebouwd met de Russisch-Amerikaanse componiste Lera Auerbach, van wie zij regelmatig werk uitvoeren, zo ook in dit programma in het Park.

Uitvoering

 Robert Schumanns Eerste pianotrio in d-klein is een meesterwerk uit de Romantiek, waar Schumann een typische vertegenwoordiger van is. Hij doordrenkt dit werk met emotionele diepgang en melodische rijkdom. Het trio opent met een stormachtig maar ook lyrisch deel, waarin zowel turbulentie als tederheid klinkt. In het tweede deel, gekenmerkt door zijn levendige scherzo en contrasterende middensectie, laat Schumann zijn beheersing van vorm en ritme zien. Het hart van het stuk ligt in het derde deel, een meeslepend adagio waarin melancholische melodieën zich verweven met aangrijpende harmonieën. De finale, een vurig en triomfantelijk Allegro, brengt het werk tot een spannend slot.

Ludwig van Beethovens Variaties in Es, geschreven in 1792, toont de vindingrijkheid van de componist in de variatievorm. Het stuk begint met een nobel thema en ontvouwt zich in een reeks van vijf variaties vol creativiteit. De variaties doorkruisen een breed scala aan stemmingen en stijlen, van speelse uitbundigheid tot diepgaande introspectie. Het werk culmineert in een levendige finale, die indruk maakt met virtuoze passages van een vreugdevolle geest. Deze Variaties bewijzen Beethovens vermogen om boeiende en fantasierijke muzikale verhalen te creëren, waardoor het een geliefd juweeltje is op het gebied van pianovariaties.

De Russisch-Amerikaanse componist Lera Auerbach vierde onlangs haar 50e verjaardag dit jaar met een groot festival; het Delta Piano Trio bracht in het najaar van 2023 een Auerbach-cd uit. Auerbach schrijft heel menselijke muziek, voor het podium geschreven en met een theatrale spanning. Auerbach is een moderne, actuele stem, terwijl ze ook voortborduurt op haar Russische voorgangers. Haar muziek kent een enorme gelaagdheid, innovatieve harmonieën en emotionele diepgang, zo ook in haar betoverende Derde pianotrio.

Voor meer informatie: www.deltapianotrio.com