Laetitia Gerards 
& Ramon van Engelenhoven

Zondag 7 april 2024

11:30 Schouwburg Het Park

Programma

Claude Debussy (1862 – 1918)
Prélude à l’après-midi d’un faune (arr. V. Gryaznov)

Samuel Barber (1910 – 1981)
– Solitary Hotel
– A Slumber Song

Stephen Sondheim (1930 – 2021)
The girls of summer

Sergei Prokofiev (1891 – 1953)
Uit ‘Romeo and Juliet’:
– Balcony Scene
– The Young Juliet
– The Montagues and the Capulets

Jake Heggie (1961 – )
– The Haughty Snail King
– The Moon’s the North
– Wind’s Cooky
– Animal Passion

Benjamin Britten (1913 – 1976)
Calypso

George Gershwin (1898 – 1937)
Rhapsody in Blue

William Bolcom (1938 – )
– Toothbrush time
– Oh close the curtain
– Amor

Musici

Laetitia Gerards, zang
Ramon van Engelenhoven, piano

Foto: Marco Borggreve

Biografie

Laetitia Gerards begon op haar vijfde met cello spelen. Ze werd op haar dertiende toegelaten tot de Young Musicians Academy in Tilburg. Twee jaar later begon ze tevens met een studie muziektheater aan hetzelfde conservatorium. Uiteindelijk koos Laetitia definitief voor de zang, en vervolgde haar klassieke zangstudie aan het Conservatorium van Amsterdam, waar ze in 2016 summa cum laude afstudeerde.

In 2014 ontving ze de Concertgebouw Young Talent Award. Ook won ze het Prinses Christina Concours. Sindsdien treedt ze op met gerenommeerde orkesten en ensembles als het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Concertgebouw Kamerorkest. Op uitnodiging van de Netherlands-America Foundation gaf ze concerten in de Verenigde Staten.

Laetitia Gerards heeft speciale affiniteit met het werk van componisten als Kurt Weill, Leonard Bernstein en George Gershwin, en maakte indruk met verschillende rollen, zoals Papagena in Mozarts Die Zauberflöte bij De Nationale Opera in december 2023.

Ramon van Engelenhoven sloot in 2019 met het hoogst haalbare cijfer (een “10”) zijn Master Piano af aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij studeerde bij Frank Peters. 

Vanaf jonge leeftijd heeft hij prijzen gewonnen op verscheidene concoursen, waaronder in 2012 de eerste prijs op het Internationaal Steinway Pianoconcours en de eerste prijs op het Prinses Christina Concours in 2013. In 2015 won Ramon de Grand Finale van het Young Pianist Foundation Concours, en kreeg daar als allereerste laureaat de ‘Grand Prix Youri Egorov’, een prijs die alleen wordt toegekend als de winnaar een talent is van internationale potentie. 

Ramon is als solist en kamermusicus vaak te horen op de verschillende Nederlandse concertpodia en daarbij is hij een graag geziene gast bij NPO. 

In 2023 maakte hij zijn recital debuut in het Koninklijk Concertgebouw te Amsterdam en zijn debuut op het Prinsengrachtconcert.

Uitvoering

Het programma in het Park opent met een piano-arrangement van Claude Debussy’s Prélude à l’après-midi d’un faune. Deze bewerking vangt prachtig de essentie van
het oorspronkelijke orkeststuk, dat de dromerige sfeer oproept van de middagmijmering van een faun.

Twee kunstliederen volgen van de bekende Amerikaanse componist Samuel Barber, met beiden als thema: isolatie en het zoeken naar troost. De teksten zijn van James Joyce en worden verklankt met rijke harmonieën en expressieve melodievoering.

De componist en tekstschrijver Stephen Sondheim was een groot vernieuwer in het muziektheater. Het lied The Girls of Summer komt uit zijn musical Marry Me a Little, dat oorspronkelijk uitkwam in 1970.

Ook worden drie delen ten gehore gebracht uit Prokofjev’s Romeo en Juliet, gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Shakespeare.

Jake Heggie is een Amerikaanse componist die bekendstaat om zijn veelzijdigheid en het kundig vermengen van traditionele en eigentijdse muzikale elementen. Drie speelse en humorvolle liederen uit de cyclus Natural Selection worden gepresenteerd.

Ook wordt het bekende Rhapsody in Blue gespeeld van George Gershwin, die een sleutelfiguur was in het dichten van de kloof tussen klassieke en populaire genres.

Benjamin Britten was een invloedrijke Britse componist uit de twintigste eeuw. Het kunstlied Calypso – dat elementen gebruikt uit de calypso-stijl, zoals gesyncopeerde ritmes – komt van zijn opera Gloriana, die gaat over de historische gebeurtenissen rond koningin Elizabeth I.

Tot besluit van dit eclectische programma worden van William Bolcom drie kunstliederen ten gehore gebracht uit zijn liedcyclus Cabaret Songs. Deze geestige liederen op teksten van Arnold Weinstein laten zich inspireren door de cabaret-traditie. Bolcom won de Pulitzer Prize voor enkele van zijn composities.

Voor meer informatie: www.ramonvanengelenhoven.nl en www.laetitiagerards.com

Bestel kaarten voor dit concert bij Schouwburg Het Park