Duo Macondo

Zondag 14 januari 2024

11:30 Schouwburg Het Park

Programma

Antonio Ruiz-Pipó (1934-1997)
Cancion y Danza

Enrique Granados (1867-1916)
Andaluza, Oriëntal, Intermedio, Zambra

Olivier Messiaen (1908-1992)
V. Louange à l’Éternité de Jésus (Quatuor pour la fin du temps)

Astor Piazzolla (1921-1992)
Histoire du Tango:
– Bordel 1900
– Café 1930
– Nightclub 1960

Musici

Mikhail Zemtsov, altviool
Enno Voorhorst, gitaar

Biografie

Mikhail Zemtsov op altviool en Enno Voorhorst op gitaar vormen al bijna twintig jaar een duo, dat met veel succes optreedt in binnen- en buitenland. Het ‘Duo Macondo’, is genoemd naar de denkbeeldige stad in Gabriel García Márquez ’Honderd jaar eenzaamheid’.
Een duo altviool-gitaar komt niet vaak voor, maar het gaat prachtig samen! De lage klank van de altviool past precies in het klankgebied van de gitaar waardoor beide instrumenten volledig tot hun recht komen.

Mikhail Zemtsov werd in 1969 geboren in Rusland en ontving zijn eerste vioollessen op 5-jarige leeftijd van zijn moeder. Daarna studeerde hij aan het Tsjaikovski Conservatorium te Moskou bij Galina Odinets en aan het Maastrichts Conservatorium bij Mikhail Kugel. Hij is winnaar van verschillende concoursen. Als solist trad hij onder andere op met het Moskou Conservatorium Kamerorkest. Hij speelt kamermuziek met onder andere Sarah Chang, Alexander Markovitch, Janine Jansen, Julian Rachlin en Boris Berezovsky. Sinds 2002 is hij ook aanvoerder altviolist in Het Residentie Orkest.

Enno Voorhorst, geboren in Den Haag 1962, groeide op in een familie van musici. Hij volgde lessen bij Hein Sanderink, Hubert Käppel en David Russell. In 1987 won hij in Duitsland de eerste prijs op het 7e gitaarconcours te Hof, waarna nog een aantal prijzen volgde waaronder in 1992 de Nederlandse gitaarprijs in het Concertgebouw en in datzelfde jaar de eerste prijs op het Seto-Ohashi concours in Japan. Hij is regelmatig te gast op festivals en speelt concerten in Europa en van Azië tot Zuid-Amerika. Enno Voorhorst is verbonden als gitaardocent aan conservatoria van Den Haag en Tilburg.

Uitvoering

Antonio Ruiz-Pipó was een Spaanse componist die geboren werd in 1934 en overleed in 1997. Hij staat bekend om zijn bijzondere bijdragen aan de klassieke muziek. Cancion y Danza probeert de essentie van Spaanse muziek te vangen met evocatieve melodieën en ritmische vitaliteit. Het werk laat zich inspireren door traditionele Spaanse volksmuziek en heeft verder de geavanceerde harmonieën en ingewikkelde frasering die Ruiz-Pipó’s stijl kenmerken.

Enrique Granados is een prominente Spaanse componist uit de late negentiende en vroege twintigste eeuw. Zijn composities kenmerken zich door rijke volksmelodieën en passievolle ritmiek. Zijn ‘Goyescas’ (oorspronkelijk een pianosuite) en stukken als ‘Andaluza,’ ‘Oriental,’ ‘Intermedio,’ en ‘Zambra’ tonen zijn meesterschap in Spaanse muzikale idiomen. Deze stukken roepen de sfeer op van de Andalusische cultuur, en zitten boordevol flamenco-geïnspireerde melodieën, ingewikkelde harmonieën en levendige emoties.

Olivier Messiaen’s Quatuor pour la fin du temps (Kwartet voor het Einde van de Tijd) is een testament van menselijke creativiteit en spirituele diepgang. Messiaen schreef het stuk toen hij opgesloten was in een Duits krijgsgevangenenkamp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het vijfde deel, ‘Louange à l’Éternité de Jésus’ (Lofzang voor de Eeuwigheid van Jezus ), is een diep contemplatief en meditatief stuk.

Astor Piazzolla’s Histoire du Tango is een vierdelige suite die levendig de essentie en evolutie van het tango-genre toont. Elk deel vertegenwoordigt een ander tijdperk in de geschiedenis van deze iconische Argentijnse muziek en dansvorm, van de bordellos in Buenos Aires tot de grote concertzaal.

Voor meer informatie: www.ennovoorhorst.com

Bestel kaarten voor dit concert bij Schouwburg Het Park